Fasade Fasade – bizarni oblici, najmodernija tehnologija

Fasade – bizarni oblici, najmodernija tehnologija

Vodonepropusnost u terenskim ispitivanjima fasada
Slika 1. Vodonepropusnost u terenskim ispitivanjima prema EN 13051: 2001 (Izvor: ift Rosenheim)

Uvod

Ovješene fasade prije svega trebaju biti u stanju ispuniti svoju funkciju kao omotnica zgrade. Zahtjevi za nepropusnost, toplinsku izolaciju, zvučnu izolaciju itd. moraju biti ispunjeni. Ipak, vizualni dojam pročelja također je u fokusu vlasnika zgrade i arhitekata. Ako je arhitektu dana i dovoljna sloboda oblikovanja, mogu se stvoriti impresivni oblici fasada.

Čak i ako bizarni, komplicirani oblici na početku često izazivaju „mrštenje“, ta su pročelja često dobrodošli referentni projekt za proizvođače. Međutim, što su takva pročelja inovativnija i što je manje iskustva s konstrukcijom, proizvođač više ovisi o tome da je odabrana konstrukcija fasade dobro osmišljena. Stoga, u takvim slučajevima veliki dio odgovornosti leži na konzultantima i tehničkim inženjerima.

Jesu li ispitivanja povezana s projektom stvarno potrebna?

Prije uvođenja novog proizvoda provodi se zadatak analize troškova i učinka. Ako su proizvodi inovativni, oni donose dodanu vrijednost za kupca i cijena je opravdana, onda se obično mogu dobro „prodati“.

To se odnosi jednako i na aparate za kavu kao i na fasade. Međutim, s tom razlikom da aparati za kavu ne moraju uvijek prevladati “arhitektonsku prepreku”. Stoga, pri razvoju novih fasadnih sustava, važno je osigurati da postoji i vizualno privlačna raznolikost varijanti uz tehnički razvoj. Situacija u kojoj u nekom trenutku svaka fasada sustava doseže svoje granice jednostavno zbog troškova skladištenja.

Svaka fasada sustava podliježe početnom ispitivanju, takozvanom tipskom ispitivanju, u svrhu CE označavanja. I naravno, proizvođač sustava nastoji pokriti cijeli asortiman proizvoda s jednim ili više uzoraka reprezentativnih za sustav. Međutim, čim arhitekt zatraži modifikacije sustava vezanih uz projekt, postavlja se pitanje jesu li na te ispitane karakteristike učinka utjecale te izmjene. Modificirane konture profila, nove armature ili vrste otvaranja ili prodori razina odvodnje zbog vanjskih rešetki samo su neke od najozbiljnijih promjena koje mogu utjecati na radne karakteristike.

Isto vrijedi, međutim, ako su fasade izgrađene isključivo s ispitanim komponentama sustava, ali se pretvaraju u geometrije koje nisu uzete u obzir u ispitivanju tipa. To mogu biti kosine, prevjesi, poligonalna ili zakrivljena područja.

Osiguranje kvalitete i dijagnostičko polje propuštanja vode
Slika 2 Ispitivanje crijeva prema AAMA 501.2-03, Osiguranje kvalitete i dijagnostičko polje propuštanja vode

U takvim slučajevima, arhitekti i konzultanti obično se ne oslanjaju na postojeće potvrde o ispitivanju, već zahtijevaju projektni test u skladu sa specifikacijama. Ako to nije slučaj, proizvođač mora odlučiti hoće li tehničke promjene u sustavu postići iste klasifikacije kao i osnovni sustav ili je potrebno novo ispitivanje. Ova procjena je uvjet za obavezno izdavanje Izjave o svojstvima. Odgovornost za točnost izjave o svojstvima i odgovornost snosi proizvođač.

Standardi/norme proizvoda pružaju proizvođačima ovdje pomoć. Oni koriste pravila za izravnu primjenu kako bi odredili koje promjene omogućuju prijenos testiranih svojstava. Nova norma proizvoda za fasade EN 13830: 2015 (još nije usklađena) opisuje to u Prilogu F, tablici F1. Alternativno, ift-Rosenheim nudi mogućnost izrade neovisne izjave vezane uz predmet, putem pripreme stručnih izjava.

Ako se ne može dati jasna izjava o prenosivosti karakteristika svojstava, ispitivanje ispravnosti treba obaviti ovlašteni i akreditirani ispitni laboratorij. Samo na taj način može se upotrijebiti izvješće o ispitivanju za CE označavanje fasade zgrade.

Provjere na licu mjesta

Kod ispitivanja na fasadi prema EN 13830 ispituje se nepropusnost prototipa, ali ne i nepropusnost u instaliranom projektu ili nepropusnost perimetralnog spoja. Daljnji oblik ispitivanja fasada, koji se može izvoditi izravno na zgradi, pruža mogućnost za postizanje veće sigurnosti na zgradi uz ispitivanje tipa u laboratoriju.

Dostupne su norme koje opisuju ponovljivi postupak ispitivanja. Na primjer, nepropusnost za kišu već ugrađene fasade može se provjeriti prema EN 13051 (slika 1). U tu svrhu ispred fasade je postavljena vodena mlaznica. Voda se može nanositi sa ili bez pritiska / usisnog opterećenja.

Još jedan sličan postupak nudi i AAMA 501.2-03 (slika 2) pod nazivom “Osiguranje kvalitete i dijagnostička provjera propuštanja vode na instaliranim pročeljima, fasadama i kosim sustavima zastakljivanja”. Iako je to američki standard, ova metoda je također popularna u Europi, uglavnom zbog jednostavnosti korištenja.

Zaključak

Inovativni i vizualno impresivni oblici fasada svakako zahtijevaju više napora u smislu ispitivanja uporabljivosti. Važno je riješiti ovo pitanje u ranoj fazi i da sve strane uključene u projekt otvoreno komuniciraju u vezi mogućih slabosti. Iskustvo je pokazalo da je to najbolji način za kontrolu troškova za provjeru uporabljivosti fasade.

Ako proizvođač ne može jamčiti zahtijevane radne karakteristike na vlastitu odgovornost, moguće je pribaviti stručno mišljenje od stručnjaka ili instituta za ispitivanje kao alternativu testiranju tipa.

Međutim, što su tehničke i projektne promjene na fasadi sustava strože, to je manja mogućnost da se izbjegne potreba za odgovarajućim novim ispitivanjima za CE oznaku.

ift Rosenheim
Theodor-Gietl-Straße 7-9, 83026 Rosenheim, Germany
T +49 (08031) 261 0
F +49 (08031) 261 290
info@ift-rosenheim.de
www.ift-rosenheim.de