Arhitektura Danas otvaranje DANA ARHITEKATA 2.0 HRVATSKE u Rovinju

Danas otvaranje DANA ARHITEKATA 2.0 HRVATSKE u Rovinju

Dani ahitekata Hrvatske

Otvarenje Dana arhitekata 2.0, najvećeg stručnog skupa hrvatskih arhitekata u organizaciji Hrvatske komore arhitekata (HKA), održat će se u četvrtak, 3. svibnja u 14 sati, u hotelu Lone u Rovinju.

Tema drugog izdanja ove konferencije bit će obrazovanje kao ključ za poslovni i profesionalni napredak društva u cjelini, a time i arhitektonske struke.

Dani arhitekata u Hrvatskoj traju do 05.05.2018.

Na ovom važnom arhitektonskom događanju, koje će trajati do 5. svibnja, okupit će se već renomirana imena hrvatske arhitekture (Nikola Bašić, Idis Turato, 3LHD, SANGRAD…), ali i mlađa imena hrvatske arhitektonske scene (NFO, Pero Vuković, Krešimir Damjanović …).

Na Danima će biti prisutno i nekoliko stranih predavača poput arhitekta Klaudia Muçe iz poznatog danskog arhitektonskog studija CEBRA. U sklopu Dana arhitekata 2.0, proglasit će se dobitnici godišnje nagrade Komore arhitekata za 2017. godinu. U finalu za godišnju nagradu Medalja za arhitekturu su četiri realizacije: Stambeni sklop Jordanovac, Osnovna škola „Žnjan – Pazdigard“, Stadion Luke Šokčevića Šaljapina u Gunji te Issa Magaron na Visu. Za Medalju za urbanizam i Medalju za konceptualni pothvat konkurirat će po dva projekta. Za nagradu za urbanizam natječu se zbornik radova „Urbano-ruralne veze“ i „Revitalizacija prostora uz rijeku Savu u Zagrebu“. Za nagradu za konceptualni pothvat u konkurenciji su Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci i Stambeni sklop Jordanovac, koji se tako natječe za nagradu u dvije kategorije. Nagrade će laureatima biti uručene na drugom danu konferencije u prostoru The Factory (bivši TDR).

Osim o obrazovanju arhitekata, na Danima će biti govora i o arhitekturi zgrada za odgoj i obrazovanje, o urbanističkim i arhitektonskim natječajima, a obuhvatit će se i najnovije informacije iz područja zakonodavstva i poslovne prakse arhitekata. „Arhitektura je istovremeno i poriv i poziv i biznis. Za izgradnju kuće, škole ili javne zgrade potreban je novac. Arhitekture nema bez investitora, bili oni privatni ili javni, a hoće li arhitekt dobiti priliku za projektiranje i realizaciju svog projekta dijelom ovisi o tome i koliko je uspješan kao poduzetnik. Na Danima arhitekata 2.0 želimo raspraviti koji su sve elementi potrebni za poslovni uspjeh arhitekata u Hrvatskoj te što fakulteti mogu napraviti da mlade ljude bolje pripreme na poslovne i stručne izazove 21. stoljeća”, obrazložila je temu ovogodišnje konferencije dipl. ing. arh. Željka Jurković, predsjednica Komore arhitekata.

Prigodno uz temu obrazovanja, konferencija će obuhvatiti i radionicu o arhitekturi za najmlađe. „Malu školu arhitekture“ Komora će održati u suradnji s Gradom Rovinjem, a u programu će sudjelovati osnovnoškolci iz tri rovinjske škole.

Dodatne informacije o programu konferencije doznajte na Dani arhitekata 2.0 – program, a finaliste za godišnje nagrade Komore arhitekata pogledajte na Medalje za arhitekturu, urbanizam i konceptualni pothvat – finalisti.