Naslovna Arhitektura Zahvaljujući Komori arhitekata, novi pravilnik o uvjetima za dobivanje dopuštenja za rad...

Zahvaljujući Komori arhitekata, novi pravilnik o uvjetima za dobivanje dopuštenja za rad na kulturnim dobrima

Hrvatska komora arhitekata

Hrvatska komora arhitekata dobila je 8. svibnja službeni dopis Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja kojim se potvrđuje da Ministarstvo kulture radi na izmjenama pravilnika koji definira uvjete za dobivanje dopuštenja za rad na zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

Ovim izmjenama Pravilnika ubrzat će se postupak dobivanja dopuštenja, ali i ukinuti vremensko ograničenje trajanja dopuštenja za rad na kulturnim dobrima. Izmjene su naime rezultat prijedloga Hrvatske komore arhitekata, koja je još u studenom 2017. zatražila od Ministarstva kulture da ukine vremensko ograničenje trajanja dopuštenja za rad na kulturnim dobrima.

Komora je tako od ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, tražila ukidanje petogodišnjeg važenja suglasnosti za rad na kulturnim dobrima. Naime, Komora smatra da vremensko ograničenje diskriminira ovlaštene arhitekte te da je u suprotnosti s europskim propisima. Mnoge fizičke i pravne osobe izgubile su pravo na rad u tom području, iako posjeduju stručno znanje i iskustvo, zato što su dosadašnja produženja dopuštenja za rad na kulturnim dobrima uvjetovala iskustvo rada na ovim poslovima u razdoblju od pet godina neposredno prije izdavanja dopuštenja.

„Hrvatska komora arhitekata izuzetno je zadovoljna ovim vijestima. Time je potvrđen naš stav da, ako ste jednom dokazali da imate znanje iz područja rada na kulturnim dobrima, to znanje trajno posjedujete“, rekla je predsjednica HKA, dipl. ing. arh. Željka Jurković.

U dostavljenom očitovanju Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, Ministarstvo kulture navodi kako je u tijeku izrada novog Pravilnika o uvjetima za fizičke i pravne osobe radi dobivanja dopuštenja za obavljanje poslova na zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. Novim Pravilnikom planira se značajno pojednostaviti i ubrzati postupak dobivanja dopuštenja za rad na kulturnim dobrima te ukloniti uočene poteškoće u dosadašnjoj provedbi postupka izdavanja dopuštenja.

Tako će se, prema navodima Ministarstva kulture između ostaloga, ukinuti vremensko ograničenje dopuštenja kao i postupak preispitivanja danog dopuštenja. Uvest će se odredba o oduzimanju dopuštenja u slučajevima kršenja odredbi Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara i pravila struke, temeljem provedenog nadzora nadležnih tijela i službe inspekcije kulturnih dobara.

Ministarstvo kulture je navelo i kako će se smanjiti popis poslova za koje je potrebno ishoditi navedeno dopuštenje. Tim popisom bit će obuhvaćeni samo oni poslovi za čije je obavljanje obavezan preduvjet dokazana stručna osposobljenost izvršitelja.

www.arhitekti-hka.hr

Ul. grada Vukovara 271/II, 10000 Zagreb
Tel. +385 1 5508 410
Fax. +385 1 5508 403
arhitekti@arhitekti-hka.hr
www.arhitekti-hka.hr