ALU stolarija RIJEČ STRUČNJAKA: Ulaganje u novu stolariju nije mali izdatak – birajte pažljivo

RIJEČ STRUČNJAKA: Ulaganje u novu stolariju nije mali izdatak – birajte pažljivo

AluK, aluminijska stolarija
Foto: AluK, aluminijska stolarija

Na vaša najčešća pitanja odgovara Robert Hinnawi, mag.ing.aedif.
Voditelj projektnog ureda tvrtke AluK Tim

Aluminijski sistemi su širok pojam koji može obuhvatiti različite elemente konstrukcije kao što su zidovi, fasade ili svjetlarnici. Ovi sistemi nikada nemaju nosivu ulogu, oni nose svoju težinu u konstrukciji. Predstavljaju relativno noviju tehnologiju građenja, a nastali su kao lagana i efikasna zamjena za konstrukcije koje su se ranije izrađivale najčešće od čelika i bile su izuzetno teške. Aluminij pruža konstruktivnu čvrstoću prozoru. Ukoliko je za zastakljivanje potrebna lagana konstrukcija, velika čvrstoća i postojanost – aluminijska stolarija se ipak stavlja na prvo mjesto. Na neka pitanja o aluminijskim sistemima, pristiglim u našu redakciju, odgovarat će ALUK TIM.

NA KOJE OBJEKTE PREPORUČUJTE UGRADNJU ALU STOLARIJE?

Aluminijska stolarija primjerena je za sve vrste objekata – od obiteljskih kuća preko industrijskih postrojenja te komercijalnih i javnih građevina sve do objekata od posebnog povjesnog i kulturnog značaja.

U suvremenoj arhitekturi dominira novi minimalistički trend ‘više stakla – manje okvira’ a postalo je nezaobilazno kod gotovo svih objekata, neovisno o njihovoj vrsti i namjeni, a aluminij je materijal koji to pravilo može podržati i u pogledu dizajna, ali i u pogledu funkcionalnosti, sigurnosti i trajnosti.

AluK, stolarija - prozori velikih dimenzija, terasna vrata
Foto: AluK, stolarija

Ako ne želite birati između dizajna i performansi izaberite aluminijsku stolariju!

KAKVO STAKLO STAVITI NA PROZORE?

Krajnji kupci odnosno vlasnici objekta i investitori odluku o izboru stolarije, pa tako i stakla, najčešće donose uz pomoć projektanata i izvođača (bravara). Oni imaju stručna znanja i iskustvo na temelju kojeg Vas mogu savjetovati o brandu i sistemu koji će istovremeno zadovoljiti sve tehničke zahtjeve projekta i Vaše preferencije te se uklopiti u planirani budžet.

Odabrano staklo mora zadovoljiti važeće propise, norme i smjernice prema uvjetima građevinske fizike zgrade (energetski razred) i statičkog proračuna (vjetrovno i ostala opterećenja na staklo koja ovise o prostoru na kojemu se objekt nalazi i njegovoj namjeni) koji su definirani u projektnoj dokumentaciji.

S obzirom na predznanje potrebno da bi se odabralo staklo koje će ispuniti sve prethodno navedene uvjete najbolji savjet je da taj dio prepustite stručnjacima. Stručna osoba će sagledati cijeli projekt, uzeti u obzir namjenu unutarnjeg prostora, lokaciju objekta i njegovu orjentaciju u odnosu prema stranama svijeta što je iznimno važno zbog upadnog kuta Sunca i vremenskog perioda izlaganja staklenih površina sunčevim zrakama.

KOLIKO SU VAŽNI MONTAŽERI KOJI UGRAĐUJU STOLARIJU I NA ŠTO TREBA OBRATITI PAŽNJU?

Montažer odnosno izvođač najvažnija je karika jer neadekvatnim skladištenjem, transportom, manipulacijom te naravno proizvodnjom stolarije i samim postupkom ugradnje može od najboljih profila i okova napraviti proizvod koji nije funkcionalan.

AluK, okov za stolariju
Foto: AluK, okov za stolariju
AluK, okov za stolariju
Foto: AluK, okov za stolariju

Gotovo je nemoguće dati opće smjernice koje bi pomogle u izboru izvođača. Idealna situacija je kada poznajete nekoga tko bi Vam mogao dati preporuku. U suprotnom se morate osloniti na informacije i reference dostupne na Internetu ili na vlastitu procjenu nakon informativnog razgovora i ponude. Slanje upita direktno proizvođaču ili distributeru profila također je opcija, pod uvjetom da ste se unaprijed odlučili za brend. U tom će Vam slučaju proizvođač odnosno distributer najčešće preporučiti nekog od svojih provjerenih i pouzdanih partnera.

KAKO IZABRATI BREND STOLARIJE I KOJE SU RAZLIKE ISTIH PROFILA KOD RAZLIČITIH PROIZVOĐAČA?

Pitanje je vrlo općenito pa je teško dati konkretan odgovor. Može se reći da na izbor brenda aluminijske stolarije generalno najviše utječu:

  • širina asortimana (tj. mogućnost izbora) i prilagodljivost zahtjevima određenog projekta,
  • tehnička podrška i garancija kvalitete/trajnosti (certifikati i jamstva),
  • i naravno cijena proizvoda odnosno vrijednost za novac.

Iako se na prvi pogled možda čini kako većina priznatih proizvođača unutar iste kategorije nudi slične profile neke bitne razlike ipak postoje.

Naime, dobra izolacijska svojstva i pristupačna cijena pojedinog aluminijskog sistema profila neće biti dovoljni ako se taj proizvod ne može prilagoditi specifičnim zahtjevima projekta, upotpuniti drugim serijama iz asortimana, dodacima, priborom i okovima koji će osigurati željenu razinu funkcionalnosti, unaprijediti udobnost, energetsku učinkovitost i korisnost prostora.

AluK, aluminijska stolarija
Foto: AluK, aluminijska stolarija

Dodatna vrijednost koju kupac ostvaruje izborom renomiranog brenda kao što je AluK odražava se u činjenici da osim kvalitetnog profila, završne obrade i pripadajućeg okova dobiva kompletno tehničko rješenje u skladu s projektnom dokumentacijom, te potrebne certifikate i garancije neovisno radi li se o privatnom, komercijalnom ili javnom objektu. Istaknuti treba i činjenicu da završna obrada AluK profila uključuje zaštitu od posolice prema Qualicoat standardu što također može biti od velikog značaja kada se radi o objektima u priobalnim područjima.

Ulaganje u novu stolariju nije mali izdatak stoga odluke vezane za kupnju ne treba donositi impulzivno. Pronaći pouzdane izvođače i kvalitetan brend stolarije koji odgovara Vašim potrebama dugoročno je isplativo jer stolarija nije nešto što se mijenja svakih nekoliko godina.

KOLIKO SU OKOVI BITNI KOD PROZORA?

Izbor profila i stakla određuje energetsku učinkovitost te izgled stolarije i cijelog objekta dok se odabirom okova neposredno utječe na funkcionalnost prozora i vrata, sigurnost, protuprovalna svojstva i slično. Okovi nisu ‘samo’ bitni, oni su zapravo neophodni jer bez njih prozori i vrata uopće ne bi ispunjavali svoju funkciju.

Inovativni otklopno zaokretni sustav
Potpuno skriveni okov
ALUK TIM d.o.o. Inovativni otklopno zaokretni sustav
ALUK TIM d.o.o. Inovativni otklopno zaokretni sustav

Vrsta i kvaliteta odabranog okova uvjetuje funkcionalnost i estetski dojam stolarije, lako- ću i udobnost korištenja (motorizirani sustavi, daljinsko upravljanje), sigurnost za korisnika i općenito sigurnost objekta (dodatno zaključavanje i protuprovalni sistemi). Izbor okova također može utjecati na trajnost stolarije te poboljšati korisnost i udobnost životnog prostora (mikroventilacija, ugradnja senzora i sl.).

Okov i profil ne moraju nužno biti od istog proizvođača da bi bili funkcionalni, ali ako takva mogućnost postoji, što je slučaj s brendom AluK, treba ju uzeti u obzir kao dodatnu prednost. Naime, AluK proizvodi vlastite okove za sve svoje serije profila. To kupcu odnosno korisniku pruža dodatnu sigurnost da će gotov proizvod (prozor, vrata, klizna stijena, grilja itd.) imati željene i očekivane tehničke karakteristike i trajnost (naravno uz uvjet da je pravilno sastavljen i ugrađen) budući da se testiranja provode s kombinacijom profila i pripadajućih vlastitih okova i na temelju njih se izdaju certifikati.

Inovativni otklopno zaokretni sustav
ALUK TIM d.o.o. Inovativni otklopno zaokretni sustav

IZABRATI ALU ILI PVC ROLETE?

Kada govorimo o roletama prije svega treba znati da se one sastoje od plašta (lamela), vodilica i kutije s pripadajućim dijelovima.

Za lamele i vodilice uvijek ćemo preporučiti aluminij. Aluminijske lamele s izolativnom ispunom osiguravaju potpuno zamračivanje te iznimnu toplinsku i zvučnu izolaciju. Zbog kvalitete materijala i izrade ALU lamele odlikuje čvrstoća, izdržljivost i dugotrajnost. Robusne su i otporne na temperaturne razlike, UV zrake, udare vjetra i ostale vremenske uvjete.

Foto: BeClever / AluK rolete
Foto: BeClever / AluK rolete

Izbor kutije za roletu uvelike ovisi o tome radi li se o nadprozorskim ili predprozorskim roletama, jesu li one nadžbukne ili podžbukne, te o dimenzijama same rolete. Aluminijske kutije su cjenovno skuplje ali zato su čvršće (mogu se koristiti i kod prozora i vrata većih dimenzija), a zbog mogućnosti plastifikacije se u potpunosti prilagođavaju izgledu objekta što je posebno bitno kada se radi o nadžbuknim kutijama. Financijski prihvatljivija alternativa je PVC kutija s jednom (vidljivom) aluminijskom stranicom koja se onda prilagođava boji lamela i vodilica i u konačnosti stolariji.

RANIJE SE GOVORILO DA JE ZA STAMBENE OBJEKTE BOLJI PVC? ZAŠTO VLADA OVO MIŠLJENJE?

Pod pretpostavkom da govorimo o vremenu kada su aluminijski profili bili bez termičkog prekida tada bismo se i mi složili s ovom tvrdnjom. Naime, aluminijski profili su se u građevinarstvu prvenstveno počeli koristiti kao odgovor na sve veće i kompleksnije zahtjeve arhitekture (neboderi s prozorima velikih dimenzija koji osiguravaju obilje dnevnog svjetla). Popularizacijom aluminija kao materijala za izradu stolarije počelo se intenzivno raditi na istraživanju i razvoju što je najprije dovelo do potrebe za poboljšavanjem izolacijskih karakteristika stakla (umjesto jednostrukog počela su se ugrađivati dvostruka stakla naprednijih izolacijskih svojstava), a potom su se postupno počeli usavršavati i sami profili. Tehnologija i način proizvodnje aluminijskih profila do danas su toliko napredovali da koeficijenti termičke izolacije aluminijske stolarije mogu bez dvojbe konkurirati PVC stolariji.

AluK, porodični objekt - prozori i vrata
AluK, porodični objekt – prozori i vrata

Od onog trenutka kada se u aluminijske profile počeo ugrađivati termički most i kada su PVC profili izgubili nadmoć u koeficijentima termičke izolacije počeli su polako ali sigurno gubiti i bitke za stambene objekte. Zašto? Pored niže cijene to im je bila jedna od osnovnih prednosti. A kada smo se već dotaknuli cijene treba naglasiti kako taj podatak treba uzeti s rezervom. Kada se želi PVC stolarijom zatvoriti otvor većih dimenzija potrebno je ugraditi dodatna metalna ojačanja što značajno povisuje cijenu kao i završna obrada (bojenje) zbog koje PVC dolazi u cjenovni rang alu stolarije. Dakle, gotovo u svim aspektima aluminij ima značajnu nadmoć. Materijal je lagan, čvrst i izuzetno izdržljiv te trajan i jednostavan za održavanje. Fleksibilnost po pitanju dizajna je gotovo neograničena (oblik i dimenzije, boje i završna obrada profila itd.). Omjer cijene i dobivene vrijednosti i više je nego zadovoljavajuć, a uz sve to aluminij je ekološki održiv materijal.

Performanse novih aluminijskih profila već su sada na zavidnoj razini, a zahvaljujući konstantnim istraživanjima, inovacijama, tehnološkom napretku i primjeni novih materijala u izradi termičkih mostova proizvodnja aluminijskih profila nastavlja bilježiti kontinuirani napredak.

KAKVU GARANCIJU I NA ŠTO TRAŽIMO KADA SU U PITANJU PROZORI?

Prije svega važno je znati da garanciju na stolariju ne daje distributer niti proizvođač materijala (profila, okova, stakla i dodataka) već tvrtka koja izrađuje i ugrađuje stolariju. Osnovni razlog za to je što se gotov proizvod (prozor, vrata, klizna stijena, grilja) gotovo uvijek sastoji od proizvoda više različitih proizvođača/distributera, a njegova trajnost i funkcionalnost uvelike ovisi o ispravnom sastavljanju i montaži.

AluK, PVC stolarija, prozor u dnevnoj sobi
Foto: AluK, PVC stolarija

Većina tvrtki koje izrađuju stolariju daje jamstva u trajanju od 2 do 5 godina i to pod uvjetom da oni (ili eventualno ovlašteni montažer) ugrađuju stolariju. Garancije za profile, okov i stakla izvođač preuzima do distributera odnosno proizvođača pa se trajanje razlikuje od brenda do brenda. AluK tim d.o.o. kao ovlašteni zastupnik i distributer za AluK sustave izdaje garancije za profile u trajanju do 15 godina (ovisno o odabranoj završnoj obradi), te daje određena jamstava za AluK okove prema odgovarajućim certifikatima. Moguće je za određene objekte, ako je tako ugovoreno projektom, ugovoriti i dužu garanciju ali najčešće uz određenu naknadu i obveznu periodičnu kontrolu i servisiranje.

O ČEMU VODITI RAČUNA KOD IZBORA ALU FASADA I KOJE STAKLO IZABRATI?

U osnovi fasade možemo podijeliti na element i kontinuirane fasade, a one mogu biti klasične (s kapom), strukturalne i polustrukturalne fasade. Ovisno o namjeni objekta, dizajnu i konstrukciji arhitekt odnosno projektant se opredjeljuje za jednu od navedenih vrsta.

Foto: AluK, aluminijska fasada
Foto: AluK, aluminijska fasada

Najvažniji parametri koji utječu na izbor su: visina objekta, izloženost, vjetrovna i ostala opterećenja, širina i visina polja, razmak između međukatnih konstrukcija, konfiguracija i vrsta stakla (koja utječe na ukupnu težinu), te otvorljivi dijelovi na fasadnoj ovojnici.

Fasade su najsloženija kategorija aluminijske stolarije pa našim kupcima i partnerima uvijek preporučujemo da angažirani projektant od samog početka uključi naš tehnički ured kako bismo mogli pomoći prilikom definiranja detalja i odabira adekvatnog sistema.

Robert Hinnawi, mag.ing.aedif.
Voditelj projektnog ureda
Mail: robert.hinnawi@aluk.hr
Mob: +385 91 6131 741