PVC Stolarija Prozor u budućnost: REHAU predstavlja Smart Window i ostale inovacije

Prozor u budućnost: REHAU predstavlja Smart Window i ostale inovacije

REHAU predstavlja Smart Window
REHAU predstavlja Smart Window

I PROZORI MOGU BITI PAMETNI: NA SAJMU „FENSTERBAU FRONTALE“ U NÜRNBERGU REHAU, STRUČNJAK ZA POLIMERNE MATERIJALE, PREDSTAVLJA STVARNOST I VIZIJU UMREŽENIH, INTELIGENTNIH PROZORA. SA SVOJIM INOVATIVNIM MATERIJALIMA I SUSTAVIMA REHAU SE FOKUSIRA NA ZAHTJEVE KRAJNJIH KORISNIKA I POSTAVLJA NOVE STANDARDE ZA FUNKCIONALNOST I DIZAJN MODERNIH PROZORA.

ERLANGEN – Koji su sve modeli učinkovitosti i aplikacije mogući već danas – i koji će to biti sutra? Tim pitanjima posvećeno je sudjelovanje tvrtke REHAU, stručnjaka za polimerne materijale, na specijaliziranom sajmu u Nürnbergu od 21. do 24. ožujka 2018., pod motom „The REHAU View“. „Povodom 30. obljetnice sajma „fensterbau frontale“ pokazujemo, koja obilježja odlikuju prozore danas i u budućnosti“, objašnjava Carsten Heuer, voditelj REHAU divizije Windows Solutions i član proširene poslovne uprave REHAU grupe. Na 860 četvornih metara REHAU je dočekao sve posjetitelje na dobro poznatom mjestu (hala 4A-123) da se neposredno uvjere u svojstva i estetski dojam REHAU prozora. „Bilo stambeni ili poslovni prostori: na REHAU izložbenom štandu posjetitelji ulaze u najvažnija područja života“, najavljuje Carsten Heuer. „I direktno mogu doživjeti kakav spektar inovacija u prozorskoj branši otvara aplikacija ‚ Smartify’.“

Prozorski sustavi komuniciraju

Prozor koji omogućava prozračivanje i kada je zatvoren, a istovremeno smanjuje gubitke topline i emisiju buke na minimum: Za tu je inovativnu kombinaciju stručni žiri nedavno odlikovao REHAU sustav prozračivanja GENEO INOVENT nagradom „Plus X“-Award u kategorijama inovacije, High Quality, funkcionalnosti i ekologije. Na tom primjeru stručnjak za polimerne materijale na sajmu „fensterbau frontale“ zorno prikazuje kako integrira prozor u umreženi sustav. Uz GENEO INOVENT ručno prozračivanje postaje suvišno. Intervalima prozračivanja sada se može centralno upravljati i može ih se bolje prilagoditi individualnim potrebama. Zahvaljujući integriranim senzorima, koji primjerice mjere vlažnost u prostoriji ili koncentraciju CO₂ u zraku, GENEO INOVENT samostalno odlučuje kada i kojim intenzitetom primjenjuje svoj sustav prozračivanja.

REHAU predstavlja Smart Window
REHAU predstavlja Smart Window

Da li će se u budućnosti moći upravljati aplikacijama direktno preko prozorskog stakla kao Touch-Screen-a? Začetak te tehnologije za 21. stoljeće predstavit će REHAU prvi put na sajmu „fensterbau frontale“. Prozor budućnosti integrira digitalnu zaštitu od pogleda i sunčeve svjetlosti u staklenu ploču, koja se može regulirati ne samo preko upravljačkog elementa u okviru prozora, već i direktno preko Touch-elementa na prozorskom staklu kao i pomoću aplikacije na daljinu. Daljnju inteligentnu funkciju nudi novi sustav prozorskog alarma REHAU Smart Guard, s ciljem da i prije potencijalnog mehaničkog zahvata zastraši provalnika različitim stupnjevima eskalacije, a da na primjer u slučaju primjene sile automatski spusti rolete ili uputi poziv u pomoć. Konkretne mjere se mogu individualno ugovoriti.

Funkcionalnost i estetika

„Učinkoviti materijal je presudna osnova za inovativna cjelovita rješenja u prozorskoj branši“, naglašava Carsten Heuer. Tako već cijelo desetljeće prozorski profili od kompozitnog materijala ojačanog staklenim vlaknima RAU-FIPRO više ne ovise o čeličnom ojačanju. Aktualni daljnji razvoj materijala RAU-FIPRO čini prozorske profile još otpornijima na toplinsku deformaciju i dozvoljava im da nose veću težinu krila, tako da se prema željama investitora i arhitekata mogu ugrađivati veći prozorski elementi.
Dodatne mogućnosti izbora veličine prozora ubrajaju se time u arhitektonske oblikovne elemente koje REHAU nudi svojim kupcima i partnerima.

REHAU predstavlja Smart Window
REHAU predstavlja Smart Window

Stručnjak za polimerne materijale posvećuje iznimnu pažnju raznovrsnim opcijama individualnog oblikovanja prostorija i fasada. Dizajnersku paletu KALEIDO FOIL s metalik dekorima, dekorima drvenih površina i jednobojnim dekorima za profile za izradu prozora i vrata, REHAU nadopunjava s jedne strane daljnjim trendovskim bojama, a s druge strane i apliciranjem obloge KALEIDO VISION koja izgleda kao da je od stakla. Ovdje se primjenom staklo-laminata RAUVISIO crystal koristi isti materijal kao u obradi površina modernog namještaja, a otporan je na ogrebotine i jednostavno se održava. Na taj se način REHAU prozori harmonično uklapaju u različite stambene koncepte i palete boja. „Naš je zadatak da svim našim ponudama, primjerice i na području‚ Building Information Modeling’, olakšamo rad projektantima i arhitektima“, objašnjava Carsten Heuer. „No istovremeno time ne gubimo iz vida potrebe i zahtjeve naših partnera i krajnjih korisnika.“

REHAU nudi inovativna i cjelovita rješenja za održivu gradnju i moderniziranje. Pritom su u središtu pozornosti teme poput energetski učinkovite gradnje, korištenja obnovljivih izvora energije i upravljanja vodnim resursima. Na područjima prozorskih sustava, tehnika u zgradarstvu i niskogradnje REHAU je svojim kupcima jak partner s promišljenim sustavnim rješenjima i sveobuhvatnim servisnim uslugama. S oko 20.000 zaposlenih na više od 170 lokacija, ova neovisna obiteljska tvrtka prisutna je na tržištu širom svijeta.

www.rehau.hr

Rehau d.o.o.
Samoborska cesta 294, 10090 Zagreb
Tel.: +385 1 3444 755
Fax: +385 1 3444 756
zagreb@rehau.com
www.rehau.hr