Energetska efikasnost Obezbeđen novac za najveći vetropark na Balkanu

Obezbeđen novac za najveći vetropark na Balkanu

Uskoro najveći vetropark na Balkanu

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodna finansijska korporacija (IFC) obezbediće zajam od 215 miliona evra za izgradnju vetroparka „Čibuk 1“, što je najveći projekat te vrste u Srbiji i na zapadnom Balkanu do danas.

Finansijski paket za vetropark, u vrednosti 300 miliona evra, potpisan je u Beogradu u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, saopšteno je iz EBRD-a.

Kapacitet 158 MW

Vetropark „Čibuk 1“, kapaciteta 158 MW, sastavni je deo Vetroelektrana Balkana, u vlasništvu „Tesla Vinda“, mešovitog preduzeća koje su osnovale kompanija „Masdar“ za obnovljivu energiju iz Abu Dabija, i „Čibuk Vind Holding“, podružnica građevinske firme za vetro-energiju „Kontinental Vind Partners“ sa sedištem u SAD-u.

„Čibuk 1“ će biti izgrađen 50 kilometara severoistočno od glavnog grada, sastojaće se od 57 vetroturbina koje je isporučio „Dženeral Elektrik“, i prostiraće se na površini od oko 40 kvadratnih kilometara. Očekuje se da će biti priključena na mrežu u prvoj polovini 2019. godine i da će proizvoditi električnu energiju za oko 113.000 domaćinstava, što će smanjiti emisije ugljen-dioksida za više od 370.000 tona.

400 radnih mesta

Izgradnja vetroelektrane će takođe stvoriti 400 radnih mesta u toj oblasti i doprineti poboljšanju lokalne infrastrukture, na primer, izgradnjom 50 km puteva.

Predsednik kompanije „Tesla Vind“ Jusif Al Ai zahvalio je Vladi Srbije, investicionoj kompaniji „Mubadala“, kao i zajmodavcima, savetnicima i svim drugim stranama koje su uključene u izgradnju najvećeg vetroparka na zapadnom Balkanu.

Mohamed Al Ramahi, glavni izvršni direktor „Masdara“, istakao je da su u toj kompaniji ponosni što mogu da doprinesu svojom ekspertizom i iskustvom.

Obnovljivi izvori

– Ovaj projekat naglašava atraktivnost srpskog tržišta za ulaganja u obnovljive izvore energije, ukazuje na potencijal zemlje da bude centar za dodatne projekte u regionu – dodao je šef „Masdara“.

„Čibuk 1“ će biti četvrti „Masdarov“ vetropark u Evropi, iza vetroelektrane „London Arej“ snage 630 MW, najveće na svetu, zatim vetrofarme „Dadžionu“ u Engleskoj od 402 MW, i „Hajvind Skotlanda“, plutajućeg vetroagregata snage 30 MW koji se nalazi u blizini obala Aberdinšajra.

Uskoro najveći vetropark na Balkanu
Uskoro najveći vetropark na Balkanu

Finansijeri

EBRD obezbeduje sindikovani zajam od 107,7 miliona evra, od čega 55 miliona evra sindikuju Erste banka, Fond za zeleni razvoj, Unikredit i banka Inteza.

Paralelno, filijala Svetske banke IFC obezbeđuje 107,7 miliona evra, delimično kroz svoj program upravljanja portfoliom ko-zajmova, a delom kroz sindikovane kredite.

Hari Bojd-Karpenter, direktor EBRD-a za energiju i energetska postrojenja, ocenio je da „vetropark Čibuk predstavlja proboj za Srbiju, jer zemlja radi na ispunjavanju svoje obaveze da domaće potrebe za električnom energijom podmiruje sa 27 odsto iz proizvodnje iz obnovljivih izvora energije do 2020. godine“.

Regionalni menadžer IFC-a za centralnu i jugoistočnu Evropu, Tomas Lubek je naveo da je ovaj projekat rezultat saradnje te finansijske institucije sa svim zainteresovanim stranama i saradnje sa Vladom Srbije u cilju poboljšanja relevantnih podzakonskih akata, navodi se u odvojenom saopštenju te afilijacije Svetske banke.

Izvor: Tanjug

Prethodni tekstČasopis “Prozori&Vrata” već petu godinu radi za PETICU!
Sledeći tekstZavršen konkurs za drugo izdanje Međunarodne nagrade RIBA