ALU stolarija Napredak alu sistema – Napredak svakog čovjeka osobno

Napredak alu sistema – Napredak svakog čovjeka osobno

Aluminij neboderi
Aluminij - Napredak alu sistema

“Jučer sam bio pametan. Zato sam želio mijenjati svijet. Danas sam mudar. Zato mijenjam sebe.”

Herman Hesse

Napredak materijala i sistema isti je kao napredak svakog čovjeka osobno. Radi se o težnji kako biti bolji, ne na način da se zaborave mane, već na način da se izvuče najviše moguće od onoga što imamo, vodeći računa da se s jedne strane iskoristi ono u čemu smo dobri a s druge strane, popravi ono što se zove manom. Čovjeka ili materijala.

I baš kao što čovjek ispituje svoje granice izdržljivosti da bi bolje sebe spoznao i popravio, tako i materijal sve više biva stavljen na test, omogućivši znanju, odnosno njegovoj nadogradnji i napretku tehnologije da radi u njegovu korist.

Aluminij je materijal koji je već dugo u uporabi, u cijelom građevinskom sektoru, a posebno kao građevinska stolarija. Još sredinom dvadesetog stoljeća američki dizajneri unaprijedili su upotrebu metala u ove svrhe i razvili profi- njene, fino isprepletene kupole od metalne šipke, istovremeno izdržljive i čvrste, obložene staklom koje propušta puno svjetlosti u unutrašnjost objekta.

Klizna vrata od aluminijuma velikih dimenzija
Klizna vrata od aluminijuma velikih dimenzija

Metalni okviri polako su stizali do šire publike, a ključno u njihovom razvoju bilo je dodavanje brtvi koje su riješile izolacijski problem metala. Danas, aluminijski prozori su postojani, u konstruktivnom smislu i s vremenom ne dolazi do vitoperenja, a otporni su i na vremenske uvjete. Prednost im je i što su laki i jednostavni za održavanje. Što je činjenica.

Aluminij je “čudo novog vremena”

Činjenica je, također, da u vremenu u kojem živimo, pred našim očima, vidimo nebodere koji se “penju” sve više, s puno stakla i puno svjetlosti. Dakle, aluminij kao stolarija postao je na prvom mjestu za izradu staklenih fasada i zatvaranje velikih otvora, jer je činjenica da samo on, a ne neki drugi materijal je u stanju sve spomenuto nositi “na svojim leđima”. On je čvrst, izdržljiv i moderan. On je postao sinonim za impresiju, čuđenje i divljenje. On je postao obavezan u svakom poslovnom objektu, ali je njegova kombinacija s drvom ušla u stanove i kuće kao stolarija koja zadovoljava sve ono što je vlasnik stana ili kuće tražio od materijala koji ima za cilj zatvoriti otvore i osigurati udobnost i zaštitu. Dostojanstven je u mogućnostima zatvoriti svaki, manji ili veći, otvor te ostaje i onima poslije nas.

A u kojem smislu je aluminij postao “čudo novog vremena” i koliki je njegov doprinos u energetskoj efikasnosti objekata, pitala sam predstavnike nekih od najuspešnijih proizvođača aluminijske stolarije. Dakle, snagu aluminija kroz svoje odgovore na postavljena im pitanja, predstavlja Aleksandar Živanović iz sektora marketinga tvrtke “Tehnomarket” i Ivana Petronijević, inženjer arhitekture i predstavnik tvrtke “Alumil”.

Tehnomarket logoTEHNOMARKET
Aleksandar Živanović

ŠTO JE TEHNOMARKETOV ODGOVOR NA SUVREMENE ZAHTJEVE ENERGETSKE EFIKASNOSTI?

Ukratko-uvijek korak dalje. Konstantno ulaganje i rad na razvoju novih sistema, uz praćenje trendova u industriji i primjenu najnovijih tehničkih rješenja, suvremenih materijala i naprednog softvera. Praćenje trendova u arhitekturi i građevinarstvu, uz poseban osvrt na tehničku regulativu koja pokriva sfere energetske efikasnosti, zvučne izolacije i ostalih relevantnih tehničkih performansi. Suvremeni sistemi, poput LINEAL THERM 77 i W-THERM 104 aluminij i aluminij drvo sistema, koji koriste sve prednosti aluminija kao materijala, novih tipova visokih performansi staklenih panela i sklop komponenti profila, poput poliamidnih traka svjetskog lidera u ovom području, njemačke tvrtke Technoform Bautec.

Larcore A2 aluminijumski fasadni panel kompanije Tehnomarket
Foto: Tehnomarket d.o.o., projekat Park Gate, Tirana, Albanija

ALUMINIJ PRIJE 20 GODINA I DANAS? KLJUČNE RAZLIKE?

U posljednja dva desteljeća znatno je povećan udio aluminijskih sistema u izradi prozora, vrata, fasada i ostalih arhitektonskih elemenata. Tome su svakako doprinijele i drastično poboljšane performanse, uz smanjenu težinu. Također, danas je prisutan daleko veći broj raspoloživih sistema i tehničkih rješenja, tipova elemenata i načina otvaranja, uz integraciju dodatnih sistema koji podižu udobnost boravka u prostoru, poput kontroliranog provjetravanja ili zaštite od sunca.

KOJI OBJEKT NAJBOLJE (OVDJE ILI U SVIJETU) PREZENTIRA SUVREMENE IZVEDBE ALUMINIJA I ZAŠTO?

U svijetu se svake godine izradi više izuzetnih projekata koji konstantno podižu ljestvicu izvodivog i pomiču granice na poljima tehnologije, dizajna i energetske efikasnosti. Jedan od zanimljivih primjera je rekonstrukcija čuvenog Empire State Building-a u New York-u, gdje je zamjenom svih 6.154 prozora u suvremene aluminijske prozore, opremljene niskoemisijskim staklima, ostvarena ušteda energije od preko 30% tj. 4,4 milijuna US dolara na godišnjem nivou. Dalje, nama poseban projekt je i upravna zgrada Ecobank grupacije u Ghani – dizajnerski i inženjerski izuzetan projekt na kome je primijenjen kompletan asortiman aluminijskh proizvoda i elemenata, od organski formirane staklene fasade sa upečatljivim double-skin slojem koji simbolizira Afriku, do transparentne, razigrane staklene krune koja dinamično izlazi van okvira objekta.

The Dekalb Residences u LINEAL sistemu
The Dekalb Residences u LINEAL sistemu, Foto: Tehnomarket d.o.o.

NAJNOVIJI TRENDOVI U DIZAJNU ALUMINIJSKIH PROFILA?

Primjetan je zaokret ka novom minimalizmu, gotovo kao nekoj suvremenoj reinkarnaciji bauhaus dizajnerskog pravca. Teži se čistim, jednostavnim formama i ravnim površinama koje pridonose suvremenom osjećaju luksuza. Iako se teži integraciji dodatnih sistema u elemente, vidljive površine profila sve su manje, a staklene sve veće, kako bi se omogućio što veći prodor svjetlosti u enterijer.

Također, pored stalnog unapređenja performansi, izuzetno je primjetan i trend povećanja preoblikovanja elemenata i tvorničke pripreme u kontroliranim uvjetima, što pozitivno utječe na povećanu i ujednačenu kvalitetu elemenata, kao i na samu brzinu finalne montaže na objektu.

ALUMIL logoALUMIL
Ivana Petronijević

ALUMINIJ PRIJE 20 GODINA I DANAS? KLJUČNE RAZLIKE?

Ključne razlike postignute su napretkom u tehnologiji pa su tako stalna istraživanja dovela do proizvodnje aluminijskih okvira s vrlo visokom termičkom izolacijom koja se u obliku termoprekida postavlja po vanjskom dijelu kako krila tako i okvira, između vanjskog i unutarnjeg dijela. Ovime se postiže visok stupanj termičke izolacije pogodne čak za pasivne zgrade s gotovo nultom kategorijom potrošnje energije.

Nadalje, zahvaljujući korištenju naprednih izolacija, efikasno se zaustavljaju čak i hladni sjeverni vjetrovi, bez opasnosti da prozori propuštaju hladnoću.

Aluminijumska stolarija prozori klizna vrata
ALUMIL Podizno-klizni SUPREME S700

Konačno, visoka reflektivnost aluminija isključuje sunčevo zračenje i smanjuje toplinu koju apsorbiraju okviri tijekom perioda intenzivnog sunca, pridonoseći očuvanju temperature u unutarnjem prostoru tijekom ljeta.

Prateći dizajn, aluminijske profile danas je moguće izraditi u zaista širokom izboru boja i završnih obrada.

ŠTO JE DOMINANTNI TREND U SVIJETU ALUMINIJSKIH PROFILA DANAS I KAKO ALUMIL TO PRATI?

Dominantni trend trenutno je minimalistički dizajn objekata, kockaste/pravokutne (kubične) forme sa staklenim otvorima velikih dimenzija. Ideja vodilja ovog trenda je povećanje vidnog polja i time prirodne svjetlosti kako bi se poboljšala kvaliteta života.

Ovaj trend tvrtka Alumil prati kroz kreiranje sistema s najmanjom mogućom širinom vidljivog dijela aluminijskog profila, kao i ravnim linijama.

Također, Alumil aktivno prati evoluciju trendova u arhitekturi i interese tržista, pa u skladu sa time inženjerski tim za istraživanje i razvoj kontinuirano radi na kreiranju novih profila, kao i na unapređenju starih.

Aluminijumska stolarija
ALUMIL Sistem SMARTIA S67 PHOS

ŠTO JE ELOKSAŽA I ŠTO SE POSTIŽE OVAKVOM OBRADOM PROFILA?

Eloksaža odnosno elektrolitsko oksidiranje je postupak kojim se pomoću električne struje na predmetima od aluminija proizvodi sloj aluminij – oksida, koji ih štiti od korozije i habanja. Može služiti kao električni ili termički izolator ili kao podloga za zaštitne premaze boja i lakova. Taj sloj oksida može se bojati organskim bojama i tako služiti kao ukras. Postoji veliki broj modifikacija toga postupka, ali se svi temelje na tome da se u jednoj elektrolitskoj kadi aluminijski predmet učini anodom te se oksidira elektrolitski razvijenim kisikom.

NA KOJI NAČIN ALUMINIJSKA STOLARIJA PRIDONOSI ENERGETSKOJ EFIKASNOSTI OBJEKTA?

Zahvaljujući svojim karakteristikama, aluminijski profil s termoprekidom osigurava dobro okivanje, jednostavno otvaranje i nizak koeficijent prolaska topline. Gubici energije su uglavnom veći na ostakljenim pozicijama nego na zidovima.

Postoje dva načina gubitka topline kroz prozore, a to su ventilacijski i transmisijski. Ventilacijski gubici javljaju se zbog lošeg brtvljenje krila i okvira prozora, kao i u slučaju nepravilne ugradnje prozora u zid. Transmisijski gubici odnose se na prolaz topline dok je prozor zatvoren.

Foto: Alumil - Supreme S650 PHOS-e MOTION
Foto: Alumil – Supreme S650 PHOS-e MOTION

Profil, zahvaljujući leguri aluminija od koje je izrađen, i svojoj geometriji, postiže određeni koeficijent prolaska topline, koji sa odgovarajućim staklima postiže termofizičke parametre zahtjevane za energetski razred koji zahtjeva projekt.

U arhitekturi prozori i otvori oduvijek su činili jedan od najznačajnijih projektantskih alata pružajući mogućnost da u unutrašnjost objekta dopire sunčeva svjetlost, kao i otvarajući vidike, a istovremeno štiteći unutrašnjost od vanjskih utjecaja.

Danas, kao rezultat primjene suvremenih tehnologija i istraživanja, na tržistu je dostupan izuzetno širok asortiman aluminijskih profila malih vidljivih dimenzija koji svojim performansama i karakteristikama mogu zadovoljiti parametre propisane čak i za pasivne kuće.