Garažna vrata Kako izabrati dobra garažna vrata?

Kako izabrati dobra garažna vrata?

Kako izabrati garažna vrata po meri
Kako izabrati garažna vrata po meri

Kvalitetan mehanizam kao osnova

Garažni prostor je apsolutna nužnost i sastavni element modernog stanovanja. Bez obzira da li je u pitanju kuća ili zgrada, posjeduje li vlasnik automobil ili ne, tek, svaki suvremeni arhitekt će projektom obavezno predvidjeti da se dio stambenog objekta ili zaseban objekt u dvorištu rezervira za garažu odnosno garaže. Dakako, ideja o izgradnji garaže kao takva nije nikakva novina, ali je nov pristup projektanata kada je riječ o ovom dodatku vašem domu. Svi veći gradovi muče muku s kroničnom prenaseljenošću i u takvim okolnostima mjesta za život uvijek manjka, a današnjem čovjeku prostora nikad dosta. Znajući to, po uzoru na primjere iz svijeta, u sklopu svih stambenih zgrada iz novogradnje gdje je bilo terenskih mogućnosti postoji podzemna zajednička garaža, a ta činjenica navedena je u opisu nekretnine kao pogodnost koja ujedno diktira njenu cijenu.

Garaža kao radionica i prostor za odlaganje
Garaža kao radionica i prostor za odlaganje

Osim što je osnovni prostor za parkiranje automobila, garaža je za one koji nemaju ovo prijevozno sredstvo dobrodošao dodatni prostor za odlaganje stvari koje prave gužvu u stanu. Također, logika je da ako u ovom trenutku nemate automobil to ne znači da ga u budućnosti nećete imati i tada će vam neizostavno trebati garaža, za koju se podrazumijeva da treba biti nadomak stambene jedinice, u okviru istog objekta.

Isti princip primjenjuje se i na kuće tamo gdje se zida od nule ili adaptacija to dozvoljava, a alternativno, tamo gdje nije zgodno da oduzima od stambene kvadrature, gradi se posebno na za to pogodnom mjestu. Bilo da se radi o garaži s vanjskim ili unutarnjim ulazom, svaka mora imati kvalitetna vrata, tipski prilagođena dimenzijama prostora i ukusu investitora ili vlasnika.

Poput industrijskih, prva garažna vrata imala su čeličnu konstrukciju i krilo od čeličnog lima, a otvarala su se ručno pomoću kvake ili fiksne ručice, nešto kasnije mehanički otklopom na gore putem poluge ili namotavanjem pomoću sistema zupčanika. Garažna vrata ustvari su podvrsta industrijskih što se vidi ne samo po materijalu izrade, već i na osnovu primijenjenog pokretačkog sistema: iako je nekih pokušaja i naznaka bilo još u vrijeme Drugog svjetskog rata, ključna promjena nastupila je tek u posljednja dva desetljeća 20. stoljeća s postepenim uvođenjem automatizacije, odnosno daljinskog sistema otvaranja i zatvaranja putem odašiljanja i prijema radio signala na određenoj frekvenciji.

Taj sistem u prvoj fazi podrazumijevao je pokretanje pomoću kontrolne ploče instalirane na vanjskom zidu garaže gdje ste morali izići iz vozila da biste je otvorili, a negdje od 90-ih varijantu s daljinskim upravljačem. Sistem s konvencionalnim daljinskim baziran na radio vezi predstavlja klasiku automatike koja je i danas u primjeni, samo što je tijekom godina usavršavana.

Sistem otvaranja garažnih vrata
Sistem otvaranja garažnih vrata

Suvremena garažna vrata su sva potpuno automatizirana (opcija mehaničkog pokretanja ostavljena je samo kao rezervna za situacije kada nestane struja), a u nekim slučajevima i digitalizirana, gdje ulogu daljinskog upravljača igra “pametni” telefon ili tablet na kojem je instalirana odgovarajuća mobilna aplikacija, a umjesto radio signala koristi se bežična bluetooth veza. Mehanička garažna vrata su čak i na našem tržištu, na koje je automatizacija stigla sa zakašnjenjem, poprilična stvar prošlosti.

Ona su nam, međutim, zgodan primjer na kojem se nedvosmisleno vidi koliko kvaliteta pogonskih komponenti (analognih i digitalnih) utječe na ukupnu kvalitetu vrata. Ma kako lijepo izgledala i savršeno se uklapala s fasadom ili ostatkom eksterijera, ako često zaglavljuju i kvare se, tada su vaša garažna vrata zakazala u svojoj osnovnoj ulozi i ne opravdavaju investiciju. Ako se pribojavate da ne napravite grešku prilikom kupovine, od toga ćete se najbolje zaštititi ako se držite najpoznatijih proizvođača iza kojih stoje tradicija i brand, i rukovodite uvjetima na mjestu ugradnje, ostavljajući vaše estetske preferencije kao treći faktor po važnosti.

Za dvorišnu garažu ili integriranu garažu s vanjskim ulazom koja se često koristi i poziciono je izložena vremenskim uvjetima dobar izbor su segmentirana vrata. Segmentirana garažna vrata po koncepciji su identična industrijskim, prelamajućeg krila sastavljenog iz više dijelova koji se prilikom otvaranja slažu jedan na drugi i smještaju duž grede iznad samog ulaza ili se stepenasto protežu prateći strop. Iz ugla ugradnje segmentirana su tip garažnih vrata koji se najbolje prilagođava uvjetima (ili bolje rečeno neuvjetima) montaže, jer je kod njih zahvaljujući mogućnosti mijenjanja broja segmenata i načina slaganja krila izvodljiva naknadna adaptacija prilagodbe.

Garažna vrata
Garažna vrata

Donji rub krila i okvira opremljen je plastičnom stopom visine 4 cm koja vrata štiti od korozije nastale kao posljedica izlaganja atmosferilijama i atmosferskoj vodi (kiša, snijeg, mraz, sol), a spoj između gornjeg ruba vrata i grede, gdje često može ostati malo praznog prostora, prekriven je i zaštićen maskom u boji krila.

Od estetskih rješenja dostupna su vrata s kasetama i s kanalima, koja se po želji mogu djelomično zastakliti elementima četvrtastog oblika. Segmentirana garažna vrata imaju i jedan podtip namijenjen posebnim uvjetima ugradnje, a to su bočna vrata koja umjesto horizontalnih imaju vertikalne segmente. Princip funkcioniranja im je isti, samo što se kod bočnih segmenti umjesto duž stropa slažu duž lijevog ili desnog zida, što je idealno za garaže s kosim krovom ili situacije kada strop bilo iz kojeg razloga treba ostati slobodan.

Ako imate garažu s niskim stropom ili uskim ulaznim otvorom, tada će pravo rješenje biti rolo vrata. Ona generalno ne zauzimaju nimalo skladišnog prostora jer se otvaraju vertikalnim podizanjem kao prozorske rolete i smještaju u kućište postavljeno na gredi, odmah iznad krila.

U slučaju da je garaža izrazito skučena ili s kratkom tavanskom gredom tu je varijanta vanjskih rolo vrata, s kućištem montiranim na vanjskom zidu. Osim toga što premašuju problem uzanog prostora, rolo vrata su zahvaljujući kosom profilu koji se naknadno vida na donji rub krila jedini tip garažnih vrata koji se može primijeniti na terenu pod nagibom.

Preteča sadašnjih garažnih rolo vrata su čelične rolete koje su se poput industrijskih rolo rešetki podizale i spuštale pomoću ručke. Rolo vrata danas se izrađuju od aluminijskih letvica tj. profila s poliuretanskom ispunom što im omogućava bešuman rad, a istovremeno pruža dobru toplinsku izolaciju prostora. Isto kao i segmentirana vrata se mogu zastakliti što dobro dođe ako garaža nema drugi izvor prirodne svjetlosti, a mogu im se ugraditi i ventilacijske rešetke kao izvor svježeg zraka koji istovremeno putem provjetravanja sprečava pojavu plijesni.

Ako je garažni otvor velikih dimenzija, kao što je to slučaj kod garaža za terence (pogotovo one glomazne tipa Hammer), najbolje je odlučiti se za otklopna vrata. Njih čini jedan, najčešće čelični panel koji se, kad se zada komanda otvaranja, rotira za 90 stupnjeva zauzimajući horizontalni položaj paralelan sa stropom, i zatim podiže sve do visine grede.

Kipuća garažna vrata
Kipuća garažna vrata

Otklopna vrata su najstariji tip garažnih vrata čija je glavna manjkavost bilo to što kada su otvorena strše ispred garaže pa se vozilo prije nego što ćete ga uparkirati moralo zaustaviti nekoliko metara dalje. Sistem poluge po kojem ona funkcioniraju poboljšan je tako da se u toku rotacije krilo u isto vrijeme postepeno uvlači u unutrašnjost garaže i vrata na kraju u punom obimu smještaju ispod stropa tako da sada objektu možete prići na svega pola metra bez bojazni od nezgoda.

Razina sigurnosti korištenja podignut je uvođenjem sistema višestrukih opruga koji sprječava pad vrata u slučaju lomljenja neke od njih, minimiziranjem rastojanja između spirala opruge čime su od priklještenja zaštićeni čak i dječji prsti, te dodavanjem fleksibilnih poklopaca preko poluge kako bi se smanjila mogućnost prignječenja iz nepažnje. Osim rolo vrata koja generalno slove za najprodavanija, kipuća vrata su ona koja se najčešće mogu vidjeti na zajedničkim garažama u stambenim zgradama.

Njih biraju kupci koji vole monolitna vrata, a traženosti ovog tipa dosta je doprinijelo moderniziranje dizajna i mogućnost kreiranja personaliziranog modela: umjesto da budete “osuđeni” na osnovni čelični model s ispupčenim vertikalnim rebrima koji se pravi u svega osam boja, sada se prema naručenim mjerama unaprijed pravi samo konstrukcija, a klijent naknadno može birati vrstu materijala, boju po RAL karti za oplatu krila, kao i da li želi staklene elemente ili ne. Iz cjelokupne ponude posebno atraktivno djeluju vrata dekorirana primjenom dodatnih efekata i tekstura, koja izgledom čak mogu imitirati fasadu objekta.