Uncategorized Jagodina odlazi u visine ekstremne spratnosti

Jagodina odlazi u visine ekstremne spratnosti

Najviše zgrade sveta

Gradsko veće Jagodine, donelo je odluku o izgradnju turističko-poslovnih i stambenih objekata ekstremne spratnosti, od preko 15 spratova, koji će, kako se navodi u odluci, vizuelno ulepšati grad i biti simbol prepoznavanja.

Fasada od aluminijuma i stakla
Fasada od aluminijuma i stakla

U obrazloženju odluke, koju je potpisao predsednik Gradskog veća i gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović, stoji da je generalnim urbanističkim planom grada dozvoljena izgradnja takvih objekata, a „što je grad prepoznao kao objekte od posebnog značaj za svoj razvoj“.

– Izgradnjom takvih objekata stvoriće se mogućnosti za angažovanje izvođača radova sa teritorije grada Jagodine kao i stvaranje uslova za dodatno zapošljavanje u budućem objektu što će uticati da cena stambeno-poslovnog prostora po metru kvadratnom bude znatno niža od sadašnjih cena – navodi se u obrazloženju.

Gradsko veće je utvrdilo i da doprinos za uređenje građevinskog zemljišta za izgradnju ovakvih objekata „bude 5.450 dinara po kvadratnom metru neto površine objekata, bez obzira na urbanistički blok i zonu u kojoj se nalazi lokacija“.

Izgled zgrada u Jagodini
Izgled zgrada u Jagodini

Predsednik Skupštine grada Dragan Marković – Palma je pre par dana izjavio da će u martu naredne godine u Jagodini početi izgradnja dve stambene zgrade sa po 25 spratova sa bazenima i heliodromom. Te zgrade, objasnio je Marković tada, gradiće BK kompanija Bogoljuba Karića, a nalaziće se u blizini Turističkog centra i „kvadratni metar stambenog prostora u njima biće 499 evra, oko 200 evra jeftinije nego što je prosečna cena stanova sada u Jagodini“.

Jagodina sada nema ni jedan stambeni objekat preko 10 spratova.

Izvor: Tanjug

Prethodni tekstFEAL-ovi sistemi za pasivne kuće, demonstrirani i praktično!
Sledeći tekstObjekti i fasade koje dolaze iz budućnosti