Arhitektura HKA – Krajobrazni arhitekti odlaze iz Hrvatske?

HKA – Krajobrazni arhitekti odlaze iz Hrvatske?

Hrvatska komora arhitekata

Duboko zabrinuti mogućnošću da Sabor usvoji Konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje, koji je na dnevnom redu 10. sjednice Hrvatskog sabora, Hrvatska komora arhitekata (HKA) i Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata (HDKA) uputili su otvoreno pismo saborskim zastupnicima s molbom da se predložene izmjene Zakona odbace.

Konačni prijedlog Zakona, između ostaloga, predviđa brisanje članka 49. stavka 2. važećeg zakona kojim se utvrđuje da su ovlašteni krajobrazni arhitekti članovi Hrvatske komore arhitekata te da Statut Komore uređuje njihove zadaće na poslovima projektiranja u području gradnje. Brisanje ovog članka zakona dovelo bi do zabrane ovlaštenim krajobraznim arhitektima da ubuduće obavljaju poslove projektiranja u području gradnje, a time i do brisanja njihova članstva u Komori.

„Usvajanjem navedenog prijedloga izmjena zakona, 250 sadašnjih studenata interdisciplinarnog studija Krajobrazne arhitekture na Agronomskom fakultetu u Zagrebu gubi buduće šanse za rad u struci kao ovlaštena osoba. Na ovom studiju, magistri inženjeri krajobrazne arhitekture stječu znanja iz područja oblikovanja, planiranja i upravljanja krajobrazima te su kao inženjeri osposobljeni za rad u krajobraznom oblikovanju, zaštitnom planiranju te krajobraznom segmentu urbanističkog i prostornog planiranja.“, objasnio je Mario Jukić, predsjednik Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata, te upozorio da će krajnji rezultat ove izmjene zakona biti odlazak krajobraznih arhitekata iz Hrvatske i njihovo zapošljavanje u drugim državama Europske unije.

Svoju zapanjenost ovim regulatornim nasiljem Ministarstva graditeljstva nad strukom, koje se nije ustručavalo predložiti ovo stručno neodrživo, a za ovlaštene krajobrazne arhitekte pogubno rješenje, ne skriva ni predsjednica Hrvatske komore arhitekata, Željka Jurković: „U izradu stručnih dijelova krajobrazne projektne dokumentacije se u svojstvu suradnika uvode druge struke, koje nisu školovane za krajobraznu arhitekturu. Sasvim je jasno da bi se ovakav pristup negativno odrazio prije svega na kvalitetu izgrađenog prostora u Hrvatskoj. Posljedice ovih zakonskih izmjena dovele bi do toga da odgovornost za ispunjenje temeljnih zahtjeva za građevinu ne bi snosio nitko, a rizik za nepredviđene radove bi snosili investitor i izvođač.“.

Drugim riječima, usvajanjem ove izmjene Zakona ovlašteni krajobrazni arhitekti nestaju iz procesa planiranja i gradnje reguliranih zakonom tj. nestaju iz projektiranja krajobraznih građevina i stručnog nadzora njihovog izvođenja. Sto ovlaštenih krajobraznih arhitekata, članova HKA, ovim izmjenama zakona izgubili bi legitimno pravo na rad u području za koje su školovani na međunarodno certificiranom studiju.

U članstvu Komore, kao ovlašteni krajobrazni arhitekti, sada su samo oni pojedinci koji kao ovlaštene/odgovorne osobe obavljaju licencirane poslove projektiranja u gradnji. Za suradničke poslove u gradnji pojedincima ne treba niti licenca Komore, niti članstvo u Komori. HKA i HDKA upozoravaju da će predložene izmjene Zakona utjecati na izvođače drugih pratećih djelatnosti i poduzetništvo vezano uz krajobraznu arhitekturu, a koji će u nedostatku strukturiranog i reguliranog poslovnog okruženja dodatno propadati. Također naglašavaju da će deregulacija struke krajobraznih arhitekata rezultirati vrlo skupim i razornim posljedicama za kvalitetu krajobraza i proračune investitora. Štoviše, ona će dovesti do sigurnosnih propusta, problema u planiranju i projektiranju krajobraza te napraviti trajnu štetu otvorenim prostorima u Hrvatskoj.

„Ne znamo koji je cilj predložene izmjene zakona, ali odgovorno tvrdimo da je on nelegitiman. Hrvatska komora arhitekata i Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata traže od saborskih zastupnika da postupe odgovorno i da glasaju protiv usvajanja Konačnog prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje u dijelu u kojem se predlaže ukidanje ovlaštenih krajobraznih arhitekata.“, poručuju predsjednica HKA, Željka Jurković i predsjednik HDKA, Mario Jukić.