Henkel investira 7,5 miliona evra

Henkel nova fabrika

Kompanija Henkel uložila je u proteklih deset godina 130 miliona evra, a u narednih nekoliko meseci planira nove investicije u vrednosti od 7,5 miliona evra. Predsednik „Henkel-a“ za centralnu i istočnu Evropu Ginter Tumser rekao je danas na konferenciji za novinare da je veoma zadovoljan rezultatima poslovanja te kompanije u Srbiji, dodajući da je ostvaren trostruko veći priohod nego što je prvobitno planirano.

On je naveo da kompanija ima 32 proizvodna centra sa 9.000 zaposlenih, a da je fokus poslovanja uglavnom na adhezivima, potom detedžentima, ali i kozmetičkim preparatima.
Tumser je Tanjugu rekao da je Henkel zadovoljan poslovanjem na našem tržištu, budući da se pojavio u trenutku kad nije bilo tako jasno da će se postići uspeh sa takvom proizvodnjom.

Za ovih deset godina smo uspeli da utrostručimo proizvodnju i osnujemo dva velika prozvodna centra, odnosno fabriku u Kruševcu, a nakon toga i grinfild investiciju u Inđiji.

kazao je on, dodajući da očekuje da će ta kompanija ubuduće ostvarivati još bolje rezultate.

Predsednik „Henkela Srbija“ Georg Grasl rekao je da će se narednih meseci investirati 7, 5 miliona evra u dva nova projekta u Kruševcu i da će biti otvoreno oko 30 novih radnih mesta u prvoj polovini naredne godine.

Ove godine investiraćemo 7, 5 miliona evra namenjenih za dve investicije. Prva se odnosi na ‘bref tornado’ koji će se proizvoditi u novom postrojenju u Kruševcu, a drugi projekat će biti finalizovan do marta i planira se izvoz u zemlje centralne Evrope.

Henkel Srbija

Podsećajući da se glavni proizvodni centar nalazi u Kruševcu i da se roba isporučuje za 55 miliona potrošača u regionu, Grasl je precizirao da je u pitanju 15 regionalnih i evropskih tržišta. U druge zemlje, pre svega u Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Albaniju i Crnu Goru izvozi se, kako je kazao, 75.000 tona, tačnije 44 odsto proizvodnog programa, a najveći deo prihoda ostvaruje se od deterdženata i kućne hemije, a potom i od adheziva.

Drugi projekat, koji je planiran u Kruševcu početkom naredne godine, odnosi se na primenu nove tehnologije u proizvodnji. Kompanija „Henkel“ je 2002. kupila nekadašnju fabriku deterdženata „Merima“ u Kruševcu.

„Henkel“ je sproveo brojne projekte u cilju modernizacije proizvodnje unapredjujući proizvodne procese, uvodeći nove tehnologije za odživi razvoj, rečeno je na konferenciji. Kompanija posluje u tri oblasti – deterdženti i kućna hemija, kozmetički preparati i adhezivi, a zapošljava 47. 000 ljudi. Prošle godine je ostvarila profit od 2, 3 miliijarde evra na globalnom novou.

Izvor: Tanjug

Prethodni tekstPrestala obaveza plaćanja 138 parafiskalnih nameta
Sledeći tekstSIEPA organizuje sajam posvećen prehrambenim firmama i proizvođačima nameštaja