Fasada od biljaka na novom luksuznom hotelu u Parizu

„Eco-Luxury Hotel“ (foto: Luxigon/Mir., preuzeto sa www.dezeen.com)

Ono što karakteriše ovaj projekat jesu biljke koje će se nalaziti između preklapajućih drvenih blokova koji će činiti fasadu ovog hotela. Projekat je firme Kengo Kuma & Associates. Oni su otkrili da će lokacija ovog hotela biti na levoj obali reke Sene u Parizu.

Donje spratove će karakterisati velike zastakljene prostorije
„Eco-Luxury Hotel“ (foto: Luxigon/Mir., preuzeto sa www.dezeen.com)

Kengo Kuma želi da projektom „Eco-Luxury Hotel“ dovede bogatstvo zelenila u deo Pariza „Rive Gauche“.Pored sadnje biljaka u okviru eksterijera, biće postavljena i ogromna bašta u okviru srca kompleksa, pružajući mirno mesto za odmor i relaksaciju sa „Avenue de France“ koja se nalazi duž same lokacije.

Vrt će biti postavljen između dva bloka hotela, glavnog hotela u obliku slova U i odvojenog hostela za mlade pod imenom „Slo Living“.

Nedavni slični projekti uključuju luksuzni hotel u Sao Paolu koji je projektovao Žan Nuvel i „Beirut tower“ firme Herzog & de Meuron.
„Eco-Luxury Hotel“ (foto: Luxigon/Mir., preuzeto sa www.dezeen.com)

„U gusto naseljenom urbanom području „Avenue de France“ osećali smo potrebu da treba da se stvore zelena pluća za grad“, objasnili su iz studija. „Priroda je stavljena u centar projekta i prevedena u intimnu javnu baštu u kojoj se bude sva čula.“

Drvene ploče koje formiraju trouglasti profil će biti postavljene vertikalno preko spoljne strane zgrade, ostavljajući između praznine za biljke koje će tu biti posađene.

Vrt će biti postavljen između dva bloka hotela, glavnog hotela u obliku slova U i odvojenog hostela za mlade pod imenom „Slo Living“
„Eco-Luxury Hotel“ (foto: Luxigon/Mir., preuzeto sa www.dezeen.com)

Preklapajući blokovi će se nalaziti iznad vrha i ivica zgrade kako bi „smekšale“ njegove konture. Ovaj efekat će biti poboljšan uključivanjem metalnih ploča radi reflektovanja sunčeve svetlosti.„Nalik česticama, disperzirani fasadni paneli zajedno sa volumetrijskom dekompozicijom dovode do „zamagljivanja“ oblika zgrade“, rekle su arhitekte.

„Nalik česticama, disperzirani fasadni paneli zajedno sa volumetrijskom dekompozicijom dovode do „zamagljivanja“ oblika zgrade", rekle su arhitekte.
„Nalik česticama, disperzirani fasadni paneli zajedno sa volumetrijskom dekompozicijom dovode do „zamagljivanja“ oblika zgrade“, rekle su arhitekte.

„Drvo koje će se koristiti u gradnji kombinovano je sa „mekom“ refleksijom i vazdušnim dodirom metalnih ploča. Zgrada će postati „živa“ i svetla“, nastavili su.

Balkoni će se nalaziti iza drvenih blokova na strani ulice, koje su arhitekte projektovale da budu nalik onim tradicionalnim u Parizu.
Zidovi koji obmotavaju središnju baštu biće raspoređeni na način da formiraju niz velikih terasa, kao i bazen.

Balkoni će se nalaziti iza drvenih blokova na strani ulice
Balkoni će se nalaziti iza drvenih blokova na strani ulice

Odavde će se pristupati spavaćim sobama u hotelu, koje će imati opremljen unutrašnji prostor, uključujući konzolni drveni krevet, drvene zidove i podove i mrežaste zavese.

Donje spratove će karakterisati velike zastakljene prostorije. Tu u prizemnlju će biti otvorene javne prostorije, kao što su sportski objekti i poslovni inkubatori u vrtovima. Ostali sadržaji koji će tu biti uključeni su restoran, radne prostorije i krovna terasa.„Eco-Luxury Hotel“ će pratiti trend objekata koji su prekriveni biljkama. Nedavni slični projekti uključuju luksuzni hotel u Sao Paolu koji je projektovao Žan Nuvel i „Beirut tower“ firme Herzog & de Meuron.

Kuma je rangiran na petom mestu „Dezeen Hot“ liste, koja predstavlja neku vrstu vodiča o najznačajnijim arhitektama i dizajnerima.

Ranije u toku ove godine firma je otkrila planove za „Turski muzej umetnosti“ sastavljen od drvenih kutija, dok su ostali projekti „Portland Japanese Garden“ i muzej „V&A“ u Dandiju, u toku realizacije.

Izvor: www.gradjevinarstvo.rs

 

Prethodni tekstImate potkrovlje? Poštujete feng šui? Evo kako iskombinovati jedno u drugom
Sledeći tekstIzvanredno upravljanje brendom – LiSEC je osvojio German Brand Award 2017