Energetska efikasnost Energetski učinkovite folije – Svaka ušteda zlata vrijedi

Energetski učinkovite folije – Svaka ušteda zlata vrijedi

Energetski učinkovite folije za velike staklene površine
Energetski učinkovite folije za velike staklene površine

Cilj svakog potrošača je ušteda gdje god je to moguće. Ova težnja naročito se odnosi na iznos računa za režijske troškove jer na njih direktno možemo utjecati manjom potrošnjom i samim time smanjiti iznos koji svakog mjeseca moramo izdvojiti u ove svrhe. Ipak, svi mi znamo da je ušteda u zimskim mjesecima, kada traje sezona grijanja, pravi izazov, posebno ako se dogodi oštra i hladna zima.

S druge strane, pored potrebe za grijanjem zimi, ne treba zaboraviti ni potrebu za hlađe- njem ljeti. Iz godine u godinu sve je uočljivije da se klima na balkanskom poluotoku znatno izmijenila, literaturni primjer umjereno-kontinentalne klime koju karakteriziraju četiri jasno definirana godišnja doba.

Llumar - Energetski učinkovite folije za ravna stakla
foto: Llumar – Energetski učinkovite folije za ravna stakla

Pomjeranja se kreću u pravcu sve hladnijih zima s temperaturama koje se nekada spuštaju i do 20 stupnjeva ispod nule, što je u ostalim krajevima naše zemlje donedavno bilo potpuno nezamislivo; i sve toplijih, na trenutke čak izuzetno toplih ljeta, kada živa u termometru dosegne preko 40 stupnjeva Celzijusove ljestvice.

Sve to upućuje na zaključak da smanjenje potrošnje energije u postotku koji bi osjetno smanjio račune, ipak nije izvodljivo – zimi se moramo grijati, a ljeti hladiti i prema tome, rješenje ne vrijedi tražiti u neposrednom potrošačkom ponašanju. Odgovor leži u primjeni odgovarajućih mjera na objektu, bilo stambenom bilo poslovnom, kako bi se transformirao u energetski efikasan objekt i time minimalizirao ukupan gubitak toplinske i rashladne energije koja odlazi iz njega.

Mjesta gubljenja energije

A mjesta za gubljenje energije ima mnogo – počevši od ulaznih vrata, preko svih prozora na objektu, krova, unutarnjih sobnih vrata, pa sve do podruma ili suterena.

Neki proračuni kažu da gubitak kroz loše izolirane zidove iznosi oko 30%, kroz krov oko 25%, kroz pod 10%, a kroz vrata i prozore rekordnih 35%. To znači da, i nakon što se odradi fasadna, podna i krovna izolacija, i dalje ostaje više od trećine energije koja vam “bježi” iz objekta i biva trajno neiskorištena.

Ovaj podatak je mnogima bio motivacija za zamjenu dotrajale stolarije, koja je glavni “krivac” za previsoke račune. Moramo reći da se većinom radilo o drvenoj stolariji s jednostrukim običnim staklom, pa stoga nisu mnogo vrijedili ni dupli prozori tamo gde ih je bilo. PVC i aluminijska stolarija s dvostrukim i trostrukim izo staklom, sistemom komora i termo mostom (koji imaju najsuvremeniji modeli) u potpunosti su opravdale povjerenje korisnika, jer su već nakon prvog polugodišnjeg ciklusa uporabe pokazale zašto su (iako velika) odlična, a uz to i jednokratna investicija.

Kritičke točke gubitka energije
Kritičke točke gubitka energije

Ipak, tek kada se počne ozbiljno raditi na uštedi energije, pokazuje se da je postizanje optimalne energetske efikasnosti zapravo slojevit proces, u kojem je zamjena stolarije samo jedna stepenica. Nakon što se amortiziraju najočiglednije točke rasipanja, prelazi se na suptilnije mjere, pomoću kojih se može ostvariti dodatna ušteda. Tu mislimo na razne dodatne proizvode, kao što su rolete ili žaluzine, koji se nadovezuju na stolariju, s ciljem optimizacije njenog učinka.

No, često se događa da su vlasnici ili korisnici stambenih i poslovnih objekata već uložili jako puno novca u njihovu izgradnju i opremanje, tako da zapravo više nema raspoloživih sredstava koja bi se usmjerila i na tu stavku, što u prvom redu vrijedi za rolete koje se po cijeni nalaze odmah iza stolarije. U ovakvoj situaciji ranije biste se morali pomiriti s okolnostima dok ne dođe povoljniji financijski moment. Na sreću, i na našem tržištu od prije koju godinu aktivno se primjenjuje vrlo efikasno, a istovremeno povoljno sredstvo energetske uštede.

Termoizolacijske folije

Termoizolacijske folije za prozorska stakla su proizvod koji je nastao usavršavanjem standardnih zaštitnih folija, osmišljenih kao zaklon od jake sunčeve svjetlosti u ljetnom periodu. Zapravo, ove folije razvijale su se usporedno sa auto industrijom, u kojoj su korištene za zatamnjivanje stakla s trostrukom ulogom – smanjivanje prekomjernog zagrijavanja vozila (posebno kada je parkirano na direktnom suncu); odbijanje svjetlosti visokog intenziteta kako ne bi smetala vozaču i ostalim putnicima, istovremeno sprečavajući oštećenja na sjedalima, oštećenja plastike ili drva kojima je obložena kontrolna ploča i ostale opreme pod djelovanjem UV zraka; smanjivanje vidljivosti unutar vozila čime se postiže doza privatnosti putnika, posebno onih na zadnjem sjedalu. Taj princip jednostvano je primijenjen na građevinsko staklo i tako smo dobili reflektirajuće i spektralno selektivne folije.

Općenito, zaštitne folije možemo uspoređivati prema propuštanju i odbijanju vidljive svjetlosti; propuštanju, odbijanju i upijanju sunčeve energije; postotku propuštanja UV zraka; i potpunom odbijanju sunčeve energije.

Ovaj proizvod je u skladu s polaznom idejom izrade bio usmjeren na „obračun“ sa sunčevim zrakama, sve dok nije uočeno da osim što predstavlja dobar zaštitni film od svjetlosti, njenim odbijanjem istovremeno sprečava pregrijavanje prostora i štedi energiju za hlađenje. Vođeni tom idejom, proizvođači su sebi postavili novi cilj – izraditi foliju koja će također sprečavati propuštanje topline iznutra u zimskom periodu i na taj način štediti energiju za grijanje. Tako su nastale termoizolacijske folije, odnosno „low-E“ folije.

„low-E“ folije

Oznaka „low-E“ skraćenica je od „low emissivity“, što znači upravo nisku emisiju energije. Ima ih više vrsta, a usprkos istoj funkciji, mogu se međusobno dosta razlikovati, prije svega u postotku propuštanja sunčeve energije (koji varira između 20% i 36%), te odbijanju i propuštanju vidljive svjetlosti, gdje razlike mogu ići i do 17%. Zaštitne folije mogu biti vanjske i unutarnje, ovisno od toga gdje se postavljaju. „Low-E“ folije su unutarnje i kao što je već istaknuto, usmjerene su na očuvanje toplinske energije. U tome su veoma djelotvorne, ali kao i sve unutarnje folije imaju nedostatak da ljeti, kada pri visokim temperaturama puno sunčeve svjetlosne i toplinske energije naglo padne na površinu stakla, u graničnim slučajevima ne mogu zaštititi staklo od pucanja.

Mjesta za gubljenje energije porodična kuća
Termalni prikaz gubljenja energije

Reflektirajuće folije za vanjsku uporabu

Na suncu izloženu stranu/strane objekta mora se primijeniti suprotno rješenje – neka od reflektirajućih ili spektralno selektivnih folija za vanjsku uporabu.

Iako se mogu definirati kao „ljetnje“ folije, nikako ih ne treba otpisivati kao energetski efikasne, jer će u toplijem dijelu godine obavljati ono što „low-E“ folija ne može i na taj način rasteretiti klima-uređaje. Od ova dva tipa, za zaštitu od sunca blagu prednost treba dati reflektirajućim folijama jer one najefikasnije odbijaju i do 65% vidljive svjetlosti, zato su veoma tražene i za komercijalne objekte.

Postavljanjem zaštitnih folija na staklene površine objekta mogu se postići brojne pogodnosti u svako godišnje doba!

Kontroliranjem sunčeve energije stvaraju se značajne uštede na klimatizaciji prostora, ali ne samo u potrošnji energije, već i na troškovima održavanja sistema klimatizacije. Ujedno se stvara i znatno komforniji prostor – nema osječaja prženja na suncu, nema intenzivnog puhanja klimatizacije, boravak u prostoru je ugodniji i bez sjenila ili zavjesa.

Kao što u stambenom prostoru intenzivna svjetlost smeta stanarima, tako u poslovnom može dekoncentrirati zaposlene i ometati ih u obavljanju radnih zadataka.

Energetski učinkovite folije
Energetski učinkovite folije

Ukoliko je npr. u uredu kojeg koristi više ljudi, monitor nečijeg računala okrenut k prozoru s kojeg veći dio dana dopire jako svjetlo, taj zaposlenik nema uvjete za efikasan rad. Upravo to, navelo je u prvom redu vlasnike velikih tvrtki, da stakla na svojim poslovnim objektima oblože zaštitnim folijama i na taj način svojim zaposlenicima pruže optimalne radne uvjete. Međutim, moramo reći da se ovakav korporacijski odnos, nažalost, njeguje samo u Zapadnoj Europi i Americi, kao dio filozofije, ako su radnici zadovoljni i rasterećeni koliko god je to moguće, ako se osjećaju ugodno na radnom mjestu, firma će više i brže napredovati jer će sva kreativna energija biti usmjerena na posao.

U većini drugih slučajeva, folije su postavljane radi uštede i zbog svoje dekorativne osobine. Efekt ogledala koji proizvode folije na staklima doprinosi ogromnoj popularnosti vanjskih reflektirajućih i spektralno selektivnih folija. A kako se folije inače vrlo lako postavljaju, iako je naš savjet da vam postavljanje izvodi majstor obučen i educiran o folijama, pomoću njih se u roku od par dana svaki, pa i sasvim prosječan objekt, može drastično transformirati.

Folije za ravna stakla

Folije za ravna stakla donose izuzetne estetske kvalitete građevinskim objektima, povećavaju osjećaj komfora u unutrašnjosti i umanjuju troškove. Svakog dana trošimo znatnu količinu energije kako bismo smanjili toplinu koja prodire kroz prozorska stakla! Protiv suvišnog trošenja energije, folije za ravna stakla pružaju vrlo efikasno i ekonomično rješenje i u slučaju prethodnog, kao i naknadnog montiranja folija na već ugrađena stakla. Poznato je, da korištenjem velikih staklenih površina ne možemo bitno uštediti na potrošnji energije, zbog toga arhitekti i dizajneri primjenjuju velike staklene površine, samo ako raspolažu mogućnostima da iste zasjene. Dupla ili trostruka stakla pomažu, ali nemaju takvu djelotvornost kao folije za ravna stakla, čiji su troškovi za montiranje znatno niži.

Llumar - Energetski učinkovite folije za ravna stakla
foto: Llumar – Energetski učinkovite folije za ravna stakla

Zastori su lijepi, međutim suviše zamrače prostoriju. Rolete prekriju prozor, i onemogućavaju pogled na ljepote vanjskog svijeta. Zavjese pridonose unutarnjem estetskom izgledu, ali iako su navučene, ne umanjuju troškove za utrošenu energiju. Folije za ravna stakla pružaju zaštitu od Sunca, a omogućuju pogled na vanjski svijet.

Što je folija za ravna stakla?

To je poliester – folija, koja posjeduje izvanredne karakteristike i neposredno se montira na staklo. Folije za ravna stakla su kombinacija raznovrsnih slojeva poliestera, nastali tzv. ’’nasipanjem metala ili alumunija’’, posjeduju UV filtrirajuće sposobnosti i kemijski su bojeni poliester slojevi, laminirani sa specijalnim llepilom, posjeduju zaštitni sloj protiv ogrebotina, i za bilo koju staklenu površinu pružaju zaštitu od provala, neželjene topline, kao i protiv pogleda u unutrašnjost, kao i zaštitu od svjetlosti i štetnih UV zraka.

Folije za ravna stakla mogu biti bezbojne, obojene, reflektirajuće, nereflektirajuće, ili ukrasne – radi odgovarajućeg dizajna, za upotrebu sa unutarnje strane, kao i vanjske. Primjenom mikro-tanke folije na bilo kojoj vrsti ravnog stakla, mnogi problemi će se djelotvorno riješiti. Ovisno o izboru, folije za ravna stakla filtriraju ulazeću svjetlost od 12% do 93%, čak do 79% odbijaju toplinu sunčeve energije, također pružaju zaštitu protiv UV zraka – 99,9%, te štite predmete u unutrašnjosti prostorije.