Državne garancije EPS- u za projekat vetroparka Kostolac

Uskoro najveći vetropark na Balkanu

Srbija bi trebalo da da garancije za zaduženje Elektroprivrede Srbije od 80 miliona evra kod Nemačke razvojne banke KfW za projekat obnovljive energije Kostolac – vetropark, predviđeno je zakonom koji će parlament razmotriti na novoj sednici koja počinje u sredu, 11. aprila.

Uskoro najveći vetropark na Balkanu
Uskoro najveći vetropark na Balkanu

Davanje te garancije predviđeno je državnim budžetom za 2018. Period dospeća zajma je 15 godina, a fiksna kamatna stopa iznosi 0,85 odsto. Period počeka je cetiri godine, tako da će se glavnica otplaćivati u 23 polugodišnje rate, s tim što prva rata glavnice dospeva na plaćanje 30. decembra 2021. godine, a poslednja 30. decembra 2032. godine. Period raspoloživosti zajma je do 30. decembra 2021. godine. Provizija za organizovanje posla je 0,75 odsto iznosa zajma i plaća se jednokratno, a provizija na neiskorišćceni iznos zajma je 0,25 odsto godišnje.

Predviđeno je da se troškovi kamate i provizije na neiskorišćeni iznos zajma plaćaju polugodišnje, 30. juna i 30. decembra svake godine. U obrazloženju predlloženog zakona za davanje garancije navodi se da je realizacija Projekta u skladu sa Nacionalnim akcionim planom za obnovljive izvore energije, kako bi se dostigao obavezujući cilj Republike Srbije, koji se odnosi na učešće udela obnovljivih izvora energije u ukupnoj finalnoj potrošnji energije 2020. godine od 27 odsto.

Izvor: Tanjug/blic.rs

Prethodni tekstGEALAN – još više svetla, još više staklene površine!
Sledeći tekstMuzej u Dubaiju u skladu sa feng shuijem