Drvena stolarija Drvena stolarija – Klasika kojoj se iznova vraćamo

Drvena stolarija – Klasika kojoj se iznova vraćamo

Drvena stolarija
Životni vijek drvene stolarije može biti zadivljujuće dug

Drvo je tijekom dugog vremenskog perioda bilo standard za izradu stolarije. Ono je bilo upotrebljavano, kako za izradu prozorskih okvira tako i za izradu vrata. Posljednjih desetljeća, u skladu s razvojem arhitekture i građevinskih tehnika i tehnologija, javila se potreba za drugim vrstama stolarije kao što je stolarija od metala ili PVC-U-a, tako da je drvo bilo potisnuto u drugi plan na izvjesno vrijeme. Ipak, posljednjih godina se u svijetu, ali i kod nas može primijetiti upadljiv trend povratka drvenoj stolariji.

Postoji mnogo razloga za korištenje drvene stolarije. Drvo je prirodan materijal i ako se na dobar način tretira i održava ono će nagraditi svoje vlasnike značajnom dugotrajnošću i izdržljivošću. Prozorski okviri i vrata od drva su uvijek izgledali izuzetno atraktivno, a ova atraktivnost se vremenom održala tako da će drvena stolarija i danas biti upečatljiv vizualni element na svakoj fasadi. Jedna od prednosti drvene stolarije je da se za izradu stolarije mogu koristiti različite vrste drva, a razli- čite vrste drva imaju i različit izgled. Javor, mahagonij ili hrastovina – sve ove vrste drva imaju različitu boju i teksturu koja se u mnogome razlikuje.

Drvo je prirodan i biološki obnovljiv materijal
Drvena stolarija

Osim prirodne boje i teksture drva, stolariji će specifičan izgled dati i eventualno rezbarenje i premazivanje različitim zaštitnim sredstvima ili bojenje u određenu boju, što je njihova velika prednost. Stolarija od drugih vrsta materijala dolazi prefabricirana i nemoguće joj je promijeniti izgled osim u slučaju da je zamijenimo.

Ako korisnicima prostora dosadi boja drvene stolarije ona se jednostavno može ošmirglati, premazati osnovnim premazom, a zatim premazati farbom u boji ili tretirati po želji – postupak je više nego jednostavan. Ono što se kod drvene stolarije može smatrati nedostatkom je potreba za redovnim održavanjem, – svakih nekoliko sezona stolariju koja je izložena vanjskim utjecajima je nužno premazati zaštitnim slojem. Na ovaj način se održava atraktivnost drvene stolarije i produžava njen životni vijek.

Sam životni vijek drvene stolarije može biti zadivljujuće dug ako se stolarija na odgovarajući način održava. Drvo je izuzetno otporan materijal, posebno tvrde vrste drva, a ako dobiva neophodnu njegu i održavanje ono može biti vrlo dugotrajno i pritom izgledati kao da je novo.

Današnje tehnologije izrade drvene stolarije često podrazumijevaju i tvorničku zaštitu elemenata od kojih će se stolarija kasnije sklapati. Ova tvornička zaštita se sastoji od specijalnih premaza i tretmana koje drvo čini otpornijim na vanjske utjecaje. Ovi dodatni slojevi zaštite ne znače da se drvo ne treba uopće održavati, ali u mnogome utječu na dugotrajnost, otpornost i dobar izgled stolarije od drva tijekom dugog vremenskog perioda. Osim prednosti kada je redovno održavanje u pitanju, ako se drvena stolarija slučajno ošteti, to ne mora značiti i kraj njenog životnog vijeka jer je većinu oštećenja zapravo moguće relativno lako sanirati. Ovo je jedna od značajnih prednosti drvene stolarije koju ne možemo naći kod prozora i vrata od bilo kog drugog materijala.

Drvena stolarija
Drveni prozori i vrata su klasika koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Još jedan izuzetno važan razlog za korištenje drvene stolarije je činjenica da drvo prirodno posjeduje karakteristike izuzetno važne za elemente stolarije: ono je odličan termo i zvučni zvučno-izolacijski element. Ako se za prozore i vrata odabere odgovarajuća vrsta drva i ako se stolarija na stručan način izradi ono može biti daleko superiornije u odnosu na stolariju od drugih materijala.

S obzirom na to da je drvo prirodan materijal, ono ima sposobnost da „diše“ i na ovaj način stolarija od drva ima važnu ulogu u održavanju optimalne vlažnosti zraka u objektu i čini boravak u prostoru ugodnijim. Još jedna odlična karakteristika drva je da kod njega nema formiranja hladnog mosta na elementu stolarije što znači da se na stolariji neće formirati kondenzat, neugodna pojava koja je često praćena stvaranjem plijesni koja značajno utječe na higijenu prostora i, posljedično, na zdravlje svih onih koji taj prostor koriste.

Drvena stolarija
Drvo prirodno posjeduje karakteristike izuzetno važne za elemente stolarije

U vremenu i društvu u kojem živimo sve se više pažnje obraća na ekologiju i dobrobit čovjekove životne sredine. Konačno smo shvatili koliko čovjek može utjecati na sredinu u kojoj živi i djeluje i koliko mu se to može osvetiti. U ovom svjetlu, popularnost drvene stolarije u svijetu postaje sve očiglednija. Drvo je prirodan i biološki obnovljiv materijal. Izvor drva su šume koje su obnovljiv prirodni resurs i koje se vrlo lako mogu ekološki odgovorno i tretirati i sjeći. Uz to, stolarija od drva može biti izuzetno dugotrajna, a čak i kada se njen životni i radni vijek privede kraju drvo od kojeg je načinjena neće stvoriti nerazgradiv otpad koji zagađuje prirodu.

Danas smo svjedoci ogromnog problema koje ljudski otpad stvara na planeti zemlji, a najveće žrtve ovog problema vrlo lako možemo postati mi sami. Osim u domeni odlaganja otpada, drveni prozori i vrata prednjače i kada je energija za proizvodnju u pitanju. Kako bi se proizvela drvena stolarija, potrebno je značajno manje energije nego prilikom proizvodnje stolarije od drugih materijala. Kada je u pitanju utjecaj drvene stolarije na globalno zagrijavanje ono je – negativno.

Drvena stolarija
Drvena stolarija je odličan termo i zvučni zvučno-izolacijski element

Takozvani potencijal globalnog zagrijavanja koji se posljednjih godina računa za različite elemente, materijale i aktivnosti, je za drvenu stolariju u negativnom spektru vrijednosti. Ovo znači da drveni prozori i vrata tijekom svog dugog životnog vijeka zapravo utječu na smanjenje ugljik-dioksida u atmosferi doprinoseći na ovaj način smanjenju efekta staklenog vrta. Svi ovi faktori čine da drvena stolarija bude okarakterizirana kao izuzetan ekološki element.

Drveni prozori i vrata su klasika koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Na tradicionalnim kućama drvena stolarija će biti jedini izbor ako se želi očuvati originalni karakter objekta, a budući da su izuzetno trajni, ako se redovno održavaju mogu trajati čitav životni vijek. Prednosti drvene stolarije su očigledne, ona je estetski prilagodljiva, izuzetno otporna i dugovječna, može predstavljati značajne energetske uštede i, ono što sve više posljednjih godina dolazi u prvi plan – drvena stolarija je ekološki superioran izbor. Drvo plijeni svojim prirodnim osobinama – bojom, šarama, teksturom, osjećajem topline na pogled i dodir, ali i izuzetnim termoizolativnim karakteristikama i ekološkom dimenzijom.