Novosti Međunarodna konferencija Dani prozora „FENSTERTAGE“ 2017

Međunarodna konferencija Dani prozora „FENSTERTAGE“ 2017

Međunarodna konferencija Dani prozora „FENSTERTAGE“ 2017
Foto: ift Rosenheim

ift Rosenheim, Njemačka 11.-13. listopada 2017.

ODRŽANA JE 45. MEĐUNARODNA KONFERENCIJA U ORGANIZACIJI KROVNE ISPITNE INSTITUCIJE IFT ROSENHEIM. „UPRAVLJANJE BUDUĆNOŠĆU – SUOČAVANJE S IZAZOVOM DIGITALIZACIJE I DRUŠTVENE PROMJENE KORISTEĆI NOVE TEHNOLOGIJE“, BILA JE GLAVNA TEMATIKA NA OVOJ TRODNEVNOJ MANIFESTACIJI.

Dinamički internetski portali, digitalizacija, industrija 4.0, migracija, demografija itd. sve to brzo utječe na odluke o kupnji, a time direktno i na proizvode. Oni koji ne priznaju ili ne prepoznaju trendove na vrijeme i prilagode se razvoju odgovarajućih rješenja, nažalost neće moći preživjeti.

Najvažniji tehnološki trendovi i njihovi učinci na društvo, analizirali su se na ovogodišnjim Danima prozora – “Fenstertage” održanih u Rosenheimu od 11. do 13. listopada.

Bernhard Helbing, CEO, ift Rosenheim
Bernhard Helbing, CEO, ift Rosenheim

Već u pozdravnom govoru Bernhard Helbing (CEO IFT Rosenheim) i Gabriele Bauer (gradonačelnice Rosenheima) postalo je jasno da je će utjecaj digitalne evolucije brzo osvojiti naš način života, a i naše zgradarstvo. Tehnikom se može poboljšati udobnost, sigurnost i energetska učinkovitost. Međutim, „igrači“ u prozorskoj i fasadnoj industriji s novim tehnologijama i detaljima pogona, senzorima, bežični internetom, aplikacijama i sustavom upravljanja moraju biti itekako spremni da iskoriste sve potencijalne mogućnosti.

IFT-ov direktor prof Ulrich Sieberath
IFT-ov direktor prof Ulrich Sieberath

IFT-ov direktor prof Ulrich Sieberath prezentirao je na svoj jedinstven način u svom predavanju temom „Kako svladati budućnost – sa znanjem, stručnošću i hrabrošću prihvatiti trendove digitalizacije, tehnologija i društvene promjene”. On je jasno dao do znanja da digitalizacija nije prisutna samo u domeni pametnih kuća, već također uključuje inovativne kanale distribucije putem interneta i podiže temeljna pitanja za uporabu uređaja, zahvaljujući sveprisutnijim inteligentnim auto-sharing konceptima. Uskoro će biti zaustavljen trend pad cijene senzora i elektronike čak i prozora i omogućiti će se nova rješenja za održavanje, popravak ili podrška građevinskoj dokumentaciji.

Već i samo očitavanje podataka proizvoda i informacija za stezanje u rubnog brtvljenja je moguće s izolacijskim staklom i priborom za zatvaranje ciklusa, a i stres i trošenje može se toćno odrediti. Npr. Google, Amazon & Co će „utrku pametnih kuća” u privatnom sektoru u izgradnji pojednostaviti u spajanju na sustav za upravljanje zgradom. Stoga, proizvođači bi se više trebali usredotočiti na automatizaciju i kontrolu svojih proizvoda, a manje na sustave kontrole višeg nivoa. Tako bi procesori mogli koristiti ovu tehniku. Sieberath je pozvao proizvođače da razviju rješenja koja su „smart home ready”, preko kojih je lako spojiti i PC pisač preko USB sučelja.

Nadalje, puno govora je bilo i o novim Building Code-ovi (MBO) i Pravilima (MVV TB), te normativnim promjenama u ISO 10077 (Urijednosti) standardu i one koje se odnose na prozorski hardware i zahtijevaju prve informacije. Prozorska i fasadna industrija sve više osjeća utjecaj interneta i tkzv. „digitalizacijski val“. Internet portali, automatizacija građevinskih komponenti, Smart domovi i nove aplikacije jasan su znak da tehnologija i ponašanje kupovine prolazi kroz temeljitu promjenu. Isto tako, proizvodi se brzo mijenjaju.

Međunarodna konferencija Dani prozora „FENSTERTAGE“ 2017
Foto: ift Rosenheim

Prozori znaju zamijeniti fasade, pješačka vrata postaju industrijska vrata, vanjska vrata postaju unutarnja vrata, podizna vrata postaju ulazna vrata i slično. Namjene su postale polivalentne i mnogi nude nove ideje i prilike. Kako bi osigurali da se ti „valovi“ se ne pretvore u svojevrsnu “poplavu“ za tvrtke, 45. konferencija Fenstertage analizirala je najvažnije trendove na 29 predavanja i 4 radionice u tri dana. Prilagođavanje poslovne strategije bila je glavna tema diskusija više od 868 sudionika iz 14 različitih zemalja. Nabrojat ćemo samo od nekih interesantnih predavanja koja su nam posebno skrenula pažnju:

– U susret novim trendovima digitalizacije, globalizacije, urbanizacije, klimatske promjene
– Tehnološka i socijalna promjena, prilagodba tržišta i kompetencije
– Novi Vodić za ugradnju ovješenih fasada
– Stanje na tržištu prozora i vrata
– Prilagodljiva stakla, zatamljujuća, liquid crystal
– Energetska učinkovitost novih generacija prozora
– Noviteti u protuprovalnim vratima

O ift ROSENHEIM-u

Ift Rosenheim je europsko ovlašteno tijelo za ispitivanje, nadzor i certificiranje koje je međunarodno priznato i akreditirano prema DIN EN ISO / IEC 17025. Njegov fokus je na praktično orijentiranom, holističkom i brzom testiranju i klasifikaciji svih svojstava prozora, fasada, vrata, stakla, okova i građevinskih materijala. Cilj mu je donijeti kontinuirano poboljšanje kvalitete proizvoda, dizajna i tehnologije i u standardizaciji i istraživanju. Certifikati ili izvještaji od strane ift Rosenheim-a osiguravaju prihvaćanje istih diljem Europe. Kao nezavisni institut, ift Rosenheim uživa poseban status među medijima i njihove publikacije dokumentiraju trenutno stanje tehnike. Ift Rosenheim je osnovan 1966. godine i danas broji više od 250 zaposlenih stručnjaka, od onih koji su usko vezani na sama ispitivanja, istraživanja, certificiranja do onih koji se bave upravljanje kvalitetom, standardizacijom, naprednim treninzima i publikacijama.

ift Rosenheim GmbH
Theodor-Gietl-Str. 7-9, 83026 Rosenheim
Tel: +49 (0)8031 261-0
Fax: +49 (0)8031 261-290
info@ift-rosenheim.de
www.ift-rosenheim.de