Naslovna Arhitektura

Da li se počinje sa izgradnjom Teslinog tornja u Rtnju?

Mirjana Makarin Plavšić |Arhitektura|maj 5, 2020
Nikola Tesla

Izgradnja Teslinog tornja na planini Rtanj, kako je najavljeno, uskoro čeka realizaciju, navode inicijatori. Naime, taj projekat obavijen je velom misterije, a najavljivan od sredine ove decenije.

Ovaj veliki građevinski poduhvat čiji je jedan od aktera Međunarodni centar za istraživanje nasleđa Nikole Tesle, u novembru prošle 2019. bio je u fazi projektovanja, a plan je bio da izgradnja počne na proleće.

Kako je za portal eKapija rekla Milka Kresoja, osnivač Međunarodnog centra za istraživanje nasleđa Nikole Tesle, od projekta se nije odustalo i istakla da gradnju više niko ne može da zaustavi jer su dobijena sva zakonska odobrenja.

Maketa, Teslin toranj
Maketa, Teslin toranj

Kako su mediji ranije preneli, projekat se realizuje u u saradnji sa ruskim Institutom za fiziku i tehnologiju, koji ima više od 180 patenata na bazi Teslinih otkrića. Inače, pored Teslinog tornja, na Rtnju je planirana i izgradnja Teslinog naselja, kompleksa koji će podrazumevati reprodukciju Tesline rodne kuće, gradnju crkve, modernog hotela Smiljan sa hologramom Nikole Tesle i istraživačkog centra, sa ciljem da Rtanj postane turistički centar i stecište naučnika iz celog sveta. Ceo kompleks sa Teslinim tornjem gradiće se na zemljištu površine pet hektara.

Kresoja je ranije objasnila da bi izgradnja Teslinog tornja omogućila bežični prenos električne energije, što je bio san srpskog naučnika, podseća portal.

Izvor:ekapija/b92

Prethodni tekstDigitalna zavesa. Novi trend na tržištu! (VIDEO)
Sledeći tekstDa li su ulazna vrata koja se otvaraju ka spolja loš Feng Shui?