Energetska efikasnost 85 posto zgrada u Srbiji energetski neefikasno!

85 posto zgrada u Srbiji energetski neefikasno!

Izgled zgrada u Jagodini

Veliki broj zgrada u Srbiji je energetski neefikasan naročito kada je reč o stambenim zgradama, rečeno je juče na tribini „Energetska (ne)efikasnost u Srbiji – neophodnost i izazovi“ na kojoj je istaknuto da potrošnja energije u zgradama predstavlja 36 odsto ukupne potrošnje u Srbiji.

– Oko 75 odsto svih zgrada u Srbiji čine stambene zgrade, od kojih najmanje 85 odsto nije izgrađeno u skladu sa uslovima koji zadovoljavaju energetsku efikasnost. To znači da je potrošnja energije u zgradama ogromna i da predstavlja 36 odsto ukupne potrošnje u Srbiji – rekla je pomoćnica ministrake u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Jovanka Atanacković.

Ona je pojasnila da je većina zgrada građena u periodu kada propisi nisu podrazumevali mere za energetsku efikasnost i podsetila da je 2012. godine uvedena obaveza da sve zgrade koje se grade imaju minimum razred C energetskog nivoa.

Energetski efikasna gradnja
Energetski efikasna gradnja

Unapređenje svojstva zgrada

Prema trenutnim propisima energetska efikasnost se uglavnom preračunava na osnovu energije koja je potrebna za grejanje, rekla je Atanacković i dodala da se energija koristi i za rasvetu, za zagrevanje tople vode, ventilaciju i slično, te da je potrebno sve te energije uzeti u obzir kako bi imali jasnu predstavu o tome da li je nešto energetski efikasno ili ne.

– Sa druge strane, treba da imamo i strateški osnov kako ćemo obnavljati postojeći stambeni fond i unaprediti svojstva zgrada, bilo da je stambeni sektor u pitanju ili zgrade javnih namena, i upravo počinjemo sa izradom nove strategije koja će se baviti tim pitanjem – rekla je Atanacković koja očekuje da će strategija biti završena početkom sledeće godine.

Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Stevica Deđanski je istakao da je, kada je reč o energetskoj efikasnosti, poslednjih nekoliko godina učinjeno dosta toga po tom pitanju i kao primer naveo osnivanje Fonda za energetsku efikasnost.

– Postoji puno mera koje smo mi, kao resorno ministarstvo, uradili i koje ćemo u narednom periodu uraditi – rekao je on.

Istakao je da je važno i podizanje svesti građana i da resorno ministarstvo nema sredstva da može time da se bavi direktno, ali da daje podršku svim nevladinim organizacijama, i domaćim i stranim, koje se bave tim problemom.

Izvor:Tanjug/blic.rs

Prethodni tekstKako izgleda kada kući staroj 150 godina bude vraćen stari šarm?
Sledeći tekstNOVA REŠENJA ZA AKUSTIČNI KOMFOR KOMPANIJE PRESS GLASS

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here