Uspešno je održana 1. međunarodna konferencija „Dan prozora 2014.“

1. međunarodna konferencija „DAN PROZORA 2014.“ održana je 05.03.2014. u Zagrebu u kongresnom centru Hotela Antunović te je uspešno okupila 180 učesnika, većinom proizvođače profila i prozora, arhitekte i projektante iz 7 zemalja.

Organizator konferencije bila je kontrolna kuća Euroinspekt – drvokontrola d.o.o. u saradnji s Institutom ift Rosenheim iz Nemačke, uz potporu vodećih evropskih proizvođača profila i nadležnih institucija Republike Hrvatske: Ministarstva građevinarstva i prostornoga uređenja, Ministarstva finansija – Carinske uprave, Nemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore te Hrvatskog drvnog klastera.

Cilj konferencije bio je predstavljanje novih izazova evropskog tržišta i usmeravanje na lakše pozicioniranje proizvoda, imajući u vidu zakonodavstvo, svojstva i označavanje građevinskih proizvoda.

PVC roletne STANDARD

Teme su odgovarale na aktuelna pitanja vezana uz Uredbu EU br. 305/2011 za građevinske proizvode, kontrolu fabričke proizvodnje i proizvoda, označavanje građevinskih proizvoda, uvoz i izvoz, energetsku učinkovitost te najčešće prepreke u distribuciji.

Program je započet uvodnom reči direktora Euroinspekt – drvokontrole d.o.o., mr. sc. Mladena Komca, nakon koje su sledili pozdravni govori predstavnika Ministarstva građevinarstva i prostornog uređenja, dr. Line Fučića i predstavnice Ministarstva finansija (Carinske Uprave), Marijane Bukić, dipl. krim.

Prvo predavanje o zakonskom okviru održao je dr. Lino Fučić i time objasnio sve zahteve vezane za građevinske proizvode i dao izvrsnu podlogu za sledeće predavanje predstavnika ift Rosenheima iz Nemačke, Jörn P. Lassa, dipl. ing.

Predavanje g. Lassa bilo je središnje predavanje konferencije jer je obuhvatalo objašnjenje Uredbe EU br. 305/2011 i kaskadnog sastava, iz pozicije vodećeg svetskog instituta za prozorsku tehniku. U nastavku je Goran Jakovac, dipl. ing., ispred Euroinspekt – drvokontrole d.o.o., prezentovao proceduru početnog ispitivanja tipa proizvoda i uslove za CE označavanje.

LOKVE proizvodnja

Predstavnica Carinske Uprave, Marijana Bukić, dipl. krim., približila je učesnicima način rada Carine na graničnim prelazima te nadzor na kretanjem roba na teritoriju Republike Hrvatske, uz naglasak na kontrolu dokumentacije koja prati proizvode. Kroz prezentaciju Nemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore, Davora Okičića, dipl. oec., prikazani su načini povezivanja tržišta i preduzeća kroz usluge komore i ostvarene projekte.

Nove trendove u gradnji s ciljem što veće energetske učinkovitosti predstavio je prof. Ljubomir Miščević s Arhitektonskog fakulteta, Univerziteta u Zagrebu i dao kratak pogled u skoru budućnost prema izazovima koji će biti postavljeni pred proizvođače.

Kao primeri dobre prakse, predstavile su se dva uspešna preduzeća, Lokve d.d. iz Lokava (HR) na čelu s direktorom Franjom Mihelčićem, dipl. ing. i Roloplast Mošić iz Sremske Mitrovice (SRB) koju je predstavio direktor prodaje Branislav Lj. Jovanović, dipl. oec.. Preduzeća su predstavila svoja iskustva u izlasku na nova tržišta, pozicioniranju, brandingu i inovacijama.

Tokom panel rasprave omogućeno je postavljanje direktnih pitanja učesnika, dati su odgovori od strane kompetentnih osoba i donešeni su sledeći zaključci:

LOKVE kvalitetni prozori

Po novoj evropskoj Uredbi EU br. 305 2011 za građevinske proizvode, svaki proizvođač prozora i vrata mora izraditi vlastitu pravosnažnu Izjavu o svojstvima i označiti proizvod CE oznakom, kako bi proizvod bio pušten na tržište Evropske Unije.

Zahtevi za Izjavu o svojstvima i CE označavanje su: Rezultati laboratorijskih ispitivanja prozora i iskazivanje njihovih karakteristika (propuštanje zraka, vodotesnost, udari vetra, toplotna provodljivost i zvučna izolacija). Uvedena i nadzirana fabrička kontrola proizvodnje kao osiguranje stalnosti rezultata ispitivanja. Oba zahteva mogu se ponuditi u okviru usluga Euroinspekt – drvokontrole i partnera ift Rosenheima.

Napominje se i upućuje da rezultati dobijeni kaskadnim prenosom rezultata ispitivanja ne odgovaraju stvarnim rezultatima ispitivanja, te se proizvođač korišćenjem te pojednostavljene metode prenosa i korišćenja tuđih rezultata dovodi u situaciju da izjavljuje rezultate koje najčešće ne može postići.

Roloplast MOŠIĆ

Naglašava se da se iza Izjave o svojstvima i CE oznake stoji pravno i odgovorno i sugeriše se da na Izjavama izjavljuju stvarne i realne karakteristike prozora ili vrata. Kaskadni sastav je pojednostavljeno prenošenje rezultata ispitivanja ali i on ima svoje zahteve, npr. kaskadni sastav može funkcionirati samo ako taj proizvođač koristi isti profil, istu brtvu, isti okov, isto staklo kao i na prvom ispitanom uzorku koji je dobavljač profila ispitao, koristi se isključivo uputstvima dobavljača profila, ima uvedenu i nadzornu fabričku kontrolu proizvodnje itd..

Svaka Fabrička kontrola proizvodnje u svojoj tehničkoj mapi ili priručniku treba da sadrži stavku planiranja periodične kontrole uzoraka kao dokaz da se karakteristike nisu promenile. U svakom slučaju, sugeriše se da proizvođači kroz Fabričku kontrolu proizvodnje i inicijalnim laboratorijskim ispitivanjem koriste vlastite rezultate i izjavljuju stvarne karakteristike na Izjavi o svojstvima. Time eliminišu svaku sumnju na izjavljene karakteristike i osiguravaju nesmetano kretanje tržištem EU.

Sve održane prezentacije možete pronaći u nastavku među dokumentima za preuzimanje, fotografije će biti objavljene uskoro!

Studija o tržištu prozora: Globalna kretanja, razvoj proizvoda i analiza tržišta Rusije i Južne Koreje, dostupna je na zahtev prema autorima Centru za razvoj i marketing ili Hrvatskom drvnom klasteru, po posebnim cijenama za sudionike konferencije.

Centar za razvoj i marketing

Hrvatski drvni klaster
g. Marijan Kavran, gđa. Sonja Ištvanić
Kršnjavoga 1, 10000 Zagreb, HR
tel. +385 (0)1 6329111,
fax. +385 (0)1 6329113
e-mail: info@centar-marketing.com

Ovom prilikom zahvaljujemo sponzorima na podršci u održavanju ove konferencije, predavačima na trudu oko pripreme prezentacija i odgovaranju na pitanja, te svim učesnicima koji su konferenciju prepoznali kao koristan izvor informacija.

Euroinspekt – drvokontrola d.o.o.

Prethodni tekstLakoća i elegancija unutrašnjih staklenih vrata
Sledeći tekstKompanija VEKA Group preuzela je kompaniju GEALAN