Časopis Prozori&Vrata
Sajamsko izdanje

Simbolika vrata u tradicionalnoj kulturi

Simbolika u tradicionalnim vratima
Jedna od civilizacijskih tekovina koja je bitno promenila pojam ljudskog življenja jesu vrata jer, kako navodi Miloš Matić, kada je čovek na svoja primitivna skloništa stavio vrata pretvorio ih je u staništa. Odnosno, prestao je samo da se štiti i sklanja i počeo je da stanuje.

Gledano sa arhitektonske strane, vrata su pokretna struktura, jednostavna ili složena, čija je osnovna funkcija da zaštiti ljude ili imovinu u zatvorenom objektu od spoljnih opasnosti – elementarnih nepogoda, divljih životinja, neprijatelja ili provale, ali i da omogući ulaz ili izlaz iz zatvorenog u otvoreni prostor. Od posve primitivnih materijala i konstrukcije u početku, vremenom su postajala postojala sve složenija i raskošnija, odslikavajući socijalni status i značaj svojih vlasnika.

Pored izgleda, usložnjavala se i obogaćivala i simbolika vrata, zajedno sa svim njihovim delovima, a prvenstveno pragom. Vrata, tako, predstavljaju prolaz iz jednog sveta u drugi, a prag granicu između tih svetova – spoljnog, mirskog, profanog i  unutrašnjeg, svetog prostora; iz neprijateljskog u poznati, sigurni prostor; između svetlosti i tame, bogatstva i bede. Prag je mesto susreta prirodnog i natprirodnog, mesto na kome se obavljaju različite zaštitne magijske radnje vezane za najvažnije trenutke u porodičnom životu kao što su porođaj, svadba, smrt.

Tradicionalna vrata
Prag je sveto mesto jer, prema narodnom verovanju, ispod njega borave duše umrlih predaka. Kako beleži Veselin Čajkanović, postojao je običaj u praistoriji koji se očuvao čak i kod klasičnih naroda, da se članovi domaćinstva ili porodice sahranjuju ispod praga ili ognjišta što potvrđuju arheološki nalazi. Verovanje da duše predaka stanuju pod pragom, očuvalo se i u našoj tradiciji. Stoga u svakodnevnom životu nije bilo dozvoljeno sedenje ili bilo kakvo zadržavanje na pragu; prilikom ulaska ili izlaska iz kuće valjalo je prag preskočiti, pažljivo vodeći računa da se ne dodirne nogom, što je posebno važilo za nevestu koja prvi put ulazi u mladoženjinu kuću pa su je na rukama prenosili preko praga.
Ovaj običaj se zadržao sve do današnjih dana u mnogim kulturama koje su po mnogo čemu drugom različite. U nekim našim krajevima nevesta je mazala prag medom i ljubila dovratak. Na pragu su se prinosile žrtve kako bi se ostvarila zaštita ukućana ili pospešio napredak. Preko praga se ne rukuje i ne pozdravlja.

U mnogim predanjima, kako se navodi u Rečniku simbola, prag hrama, svetilišta ili mauzoleja je neprikosnoven. On se prekoračuje, pred njim se pada ničice i on se celiva. Taj se običaj proširio i na prag porodične kuće ili šatora.
U tradicionalnom shvatanju, smatra se da je normalan položaj vrata kad su zatvorena. Ukoliko bi se vršio neki obred ili ritual, otvaranje je moralo biti motivisano: ako je kući bio samrtnik, vrata su se otvarala da bi duša lakše napustila telo i držala su se otvorena sve dok se rodbina ne bi vratila sa sahrane, čitamo u Slovenskoj mitologiji.
I dalje: u mnogim tradicijama, na zadušne dane i na Badnje veče vrata su se otvarala ili barem ostavljana otključana, kako bi duše umrlih mogle da dođu na zajedničku večeru. Tokom porođajnog obreda, otvarala su se vrata, prozori i ormani da bi se olakšao porođaj.

Vrata u tradicionalnoj kulturi
Budući da su bila objekat zaštitne magije, u vrata su se, naročito sa spoljašnje strane, umetali razni predmeti-zaštitnici: nož, vile, delovi srpa ili kose ili su po njima iscrtavani različiti zaštitni znakovi poput krsta kako bi se ukućani zaštitili od nečistih sila. U prolećnim i letnjim obredima, vrata su se kitila različitim biljkama sa apotropejskim (zaštitnim) dejstvom. Na pragu su se, ako je trebalo, prinosile žrtve.
U hrišćanskoj i jevrejskoj tradiciji važnost vrata je velika jer je Hrist vrata vere odnosno vrata spasenja. Troja vrata katedrale ili crkve označavaju veru, nadu i ljubav.

U savremenom poimanju sveta i života, vrata i dalje imaju graničnu funkciju – ona i dalje razdvajaju prostore, bez obzira na to što su se oni u međuvremenu desakralizovali, ali imaju i nesumnjivo praktičnu, zaštitnu funkciju. Jedno je izvesno, bez obzira na to da li ih posmatramo tradicionalnim ili modernim očima, vrata su veoma važan deo svakodnevnog života.

Izvori:
V. Čajkanović, Studije iz srpske religije i folklora
M. Elijade, Sveto i profano
A. Gerbran – Ž. Ševalije, Rečnik simbola
Š. Kulišić – P. Ž. Petrović – N. Pantelić, Srpski mitološki rečnik
Dž. K. Kuper, Ilustrovana enciklopedija tradicionalnih simbola
M. Matić, Vrata – kapija dva sveta
S. M. Tolstoj – Lj. Radenković, Slovenska mitologija. Enciklopedijski rečnik.

Piše: Isidora Gordić

Povezani tekstovi:
Beogradski sajam - u toku
Zašto slogan „U toku“? Zato što će najnovije tehnologije prikazane na SEEBBE omogućiti prisutnim stručnjacima da budu „u toku“ sa savremenim dostignućima u građevins
2012-04-16 16:55:00
Provansa - šarmantni jug Francuske
U provansalskim enterijerima se veoma često sreću elementi od kovanog gvožđa - lampe, kreveti, stolovi i stolice, različiti detalji kao što su satovi, svećnjaci i slično.
2013-09-12 09:50:19
Da li znamo šta je to LEED?
LEED standard je jasno definisan i zahvaljujući izmenama i dopunama transparentan. Više od 10.000 organizacija iz sastava USGBC-a učestvuje u konstantnom usavršavanju. Svaki te
2012-04-19 16:53:54
Brava, katanac, ključ – čuvari tajni i blaga
Ako su vrata nastala da bi se čovek zaštitio u svom zatvorenom skloništu od spoljnih opasnosti, onda su prve reze ili brave nastale da tu zaštitu osiguraju. Drevni narodi – E
2012-12-16 21:37:19
Prozor - Vizuelni most i ranjiva granica
Arhitektonski gledano, prozor je otvor u zidu ili strani zgrade, broda, kočije, automobila, aviona, pokretne strukture koja može biti složena ili jednostavna sa dvostrukom funkc
2013-02-19 10:10:58

Vesti i dešavanja

  • 1
  • 2
Prev Next
“Prozori&Vrata” na Beogradskom sajmu nameštaja

“Prozori&Vrata” na Beogradskom sajmu nameštaja

Na Beogradskom sajmu juče je otvoren Međunarodni sajam nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracij...

11-11-2014 Novosti

Iskoristite sajamsku akciju u časopisu “Prozori&Vrata”

Iskoristite sajamsku akciju u časopisu “Prozori&Vra…

Sajamsko izdanje časopisa Prozori&Vrata je u završnoj pripremi. Ukoliko želite da promoviše...

28-10-2014 Novosti

EBRD promoviše projekte u oblasti energetske efikasnosti u javnom sektoru

EBRD promoviše projekte u oblasti energetske efikasnost…

Unapređenje saradnje između privatnog i javnog sektora u oblasti energetske efikasnosti je u ...

25-09-2014 Novosti

Istanbul Window, Glassexpo Istanbul & Doorexpo Istanbul pripremaju se za 2015. godinu

Istanbul Window, Glassexpo Istanbul & Doorexpo Ista…

  Sajam Istanbul Window i istovremeni događaji Glassexpo Istanbul i Doorexpo Istanbul se ...

12-09-2014 Novosti

RENEXPO Target Group Days

RENEXPO Target Group Days

Novi Sad, Beograd i Niš postaće regionalni centri energetske efikasnosti tokom ovog septembra...

16-07-2014 Novosti

Pripreme za najjači sajam u Evroaziji su počele

Pripreme za najjači sajam u Evroaziji su počele

Osmišljen, ali i ostvaren, kao najvažniji sajam u industriji prozora, stakala i vrata u Evroa...

04-06-2014 Novosti

Newsletter

Prijavite se na našu mailing listu, kako bi ste dobijali najnovije informacije sa portala.

Izdvojeno

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Prev Next

Garažna vrata u domu

Garažna vrata u domu

Pogledajte kako netradicionalnom upotrebom garažnih vrata možete promeniti izgled vašeg životnog prostora. Kada razmišljamo o garažnim vratima uglavnom razmišljamo o njima kao spoljašnjem d...

Kako odabrati zavese za kuhinju?

Kako odabrati zavese za kuhinju?

Kuhinjske zavese, nisu samo funkcionalne već i dekorativne. Zavese su veoma važne prilkom dekoracije vaše kuhinje, i upravo je to ono što treba da da uzmete u obzir, ako želite da vaša kuhi...

Feng Šui - vrata i pravilan raspored u s…

Feng Šui - vrata i pravilan raspored u spavaćoj sobi

Ako Vaš stan nije napravljen po FŠ mapi, ili ako je stan sa nedostajućim prostorom ili pod uticajem otrovnih strela ne treba da ste uznemireni, jer ni jedan stan nije idealan, a za svaki pr...

Da li znamo šta je to LEED?

Da li znamo šta je to LEED?

LEED standard je jasno definisan i zahvaljujući izmenama i dopunama transparentan. Više od 10.000 organizacija iz sastava USGBC-a učestvuje u konstantnom usavršavanju. Svaki tehnički kriter...

Online izdanje

Prelistaj online najnovi broj 10

Reklama

 

Copyright © Marketing Press 2009-2012 | office@marketing-press.com | +381(0)21.6333.824
Izrada i SEO optimizacija
x
Pratite nas na Facebook-u